Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

"Valoda uz trotuāra"- īpašā akcijā svin Valsts valodas dienu

© kroders.lv

Sestdien, 13.maijā, jau sesto gadu pēc kārtas Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) un tā draugi visā Latvijā aicina svinēt Valsts valodas dienu. Šogad svētki tiks atzīmēti ar akciju “Valoda uz trotuāra", kā arī citiem pasākumiem 41 iestādē - muzejos, skolās, bibliotēkās un citos kultūras un izglītības centros.

Valsts valodas diena tika aizsākta 2012. gadā ar mērķi radošā un mūsdienīgā veidā svinēt to, ka mūsu valsts valoda ir latviešu valoda. Kā svinību datums izvēlēts 13. maijs, jo šajā dienā pirms 185 gadiem dzimis jaunlatvietis, nacionālās valodniecības pamatlicējs, publicists, atdzejotājs, filologs, literārās valodas attīstītājs un jaunvārdu ieviesējs Juris Alunāns.

Šogad dažādās Latvijas vietās norisināsies dzejas un jaunvārdu darbnīcas, mēles mežģu sacensības, tiks spēlētas rotaļas ap un par latviešu valodu. Liela daļa no svētku dalībniekiem pievienosies Rakstniecības un mūzikas muzeja akcijai “Valoda uz trotuāra" - dosies pilsētvidē un rakstīs ar krītiņiem uz ietvēm savus iemīļotākos latviešu literatūras citātus. Akcijā var iesaistīties visi, kam mīļa latviešu valoda - ikviens ir aicināts 13. maijā piepildīt ielas, pagalmus un laukumus ar dzejas un prozas rindām un dalīties ar fotogrāfijām sociālajos tīklos, pievienojot mirkļbirku #ValstsValodasDiena.