Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Cīrule: Nevienam nav noslēpums, ka atalgojums VID ir zems

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ilze Cīrule atzina, ka VID darbinieku atalgojums ir zems, tāpēc tiek meklēti resursi, lai to palielinātu.

"Nevienam nav noslēpums, ka atalgojums VID ir zems, tāpēc ir svarīgi iegūt resursus, lai palielinātu algas labākajiem darbiniekiem. Turklāt vairākas lietas var aizstāt ar tehnoloģijām, līdz ar to ir nepieciešams mazāks darbinieku skaits. Šobrīd vēl nav noteikts maksimālais darbinieku skaits katrā nozarē. Tas būs atkarīgs no katras struktūrvienības vadītāja optimizācijas plāna," vēsta I. Cīrule.

Šomēnes aprit seši mēneši, kopš Ilze Cīrule ir VID ģenerāldirektore un viņa atzīst, ka pusgads ir ļoti īss laika periods. Šo sešu mēnešu laikā VID ir centies savu darbību vēsts uz klientiem draudzīgāku apkalpošanu. "Darbs ir tikai iesākts, bet vēl ir daudz jādara. VID komunikācija ar klientiem ir uzlabojusies. Arī cenšamies rakstīt vienkāršāk un saprotamāk. Arī darbinieki ir lepni par šīm pārmaiņām," norāda VID vadītāja.

I. Cīrule arī informēja, ka šī gada pirmajos četros mēnešos iekasētās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas ir pieaugušas par teju 10% vairāk. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklī iekasēts par 9% vairāk.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Taujāta par iekšējām reformām, I. Cīrule vēsta: "Iekšējā komunikācija ir viena no mūsu prioritātēm šobrīd. Agrāk ir bijuši vadības lēmumi, kas darbiniekiem netika paskaidroti. Jā, protams, ir arī šīs tukšās vietas. Bet raugoties uz to, kas jau ir izdarīts, tas puse ir vakances un puse ir reāli darbinieki."

"Mūsu mērķis nav sodīt. Mūsu mērķis ir, lai uzņēmumi ievēro nodokļu maksāšanas kārtību. Iekasēto sodu apjoms neietekmē mūsu rezultāta dinamiku. Sodi salīdzinoši ir ļoti zemi. Tas nemotivē uzņēmēju pacensties un darīt lietas laikā un pareizi. Situācija mainīsies no šī gada vidus kad tiks ierobežots maksimālā soda apmērs," atzīst I. Cīrule.

VID ģenerāldirektore arī pauda patiesu prieku par to, ka VID tika iesaistīts visā nodokļu reformas veidošanas procesā. ''Skatīsimies, kas tiks pieņemts gala variantā, bet būs būtiskas izmaiņas, kas skars IIN un uzņēmumu nodokli. Protams, mēs saprotam, ka būs jāpielāgo mūsu informācijas administrēšanas sistēmas. Iedzīvotājiem būs vieglāka nodokļu administrēšana,'' pauž I. Cīrule.