Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Šonedēļ sākas skolēnu pieteikšanās algotam darbam vasarā

© F64

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) mājaslapā sākusies skolēnu elektroniskā reģistrācija algotam vasaras darbam.

Skolēnu reģistrācija šogad notiek pakāpeniski - katram valsts reģionam ir noteikts savs reģistrācijas sākuma datums. Vakar sākās reģistrācija skolēniem, kas vēlas vasaras brīvlaikā strādāt Latgalē, šodien - Zemgalē, 10. maijā - Kurzemē, 11. maijā Vidzemē un 12. maijā - Rīgas reģionā. Jāņem vērā, ka reģistrēšanās iespējama no pulksten 15. Skolēnam ir jāpiesakās tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā viņš vēlas strādāt.

Lai noskaidrotu, kurā reģionā un filiālē skolēnam ir jāreģistrējas, viņam NVA mājaslapas sadaļā Skolēnu vasaras darbs jāsameklē tabula ar reģionu, novadu un filiāļu uzskaitījumu un jāatrod novads vai filiāle, kuras teritorijā viņš vēlas strādāt.

Elektroniski reģistrēties pasākumam skolēni varēs līdz pat 2017. gada 17. augustam, tādējādi visi skolēni, kas vēlēsies reģistrēties dalībai pasākumā, to varēs izdarīt. Taču skolēna reģistrācija vēl negarantē iesaisti pasākumā, jo valsts līdzfinansēto darba vietu skaits ir ierobežots, un iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka reģistrēto skolēnu daudzums pārsniedz piedāvāto darba vietu skaitu.

NVA vasaras nodarbinātības pasākumā var piedalīties skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Iespēja strādāt valsts līdzfinansētajās darba vietās skolēniem būs no 1. jūnija līdz 31. augustam.

Skolēns, kurš noslēgs darba līgumu ar darba devēju, saņems darba algu vismaz valstī noteiktās minimālās darba samaksas apmērā par pilnu nostrādāto darba laiku mēnesī - 380 eiro; nelaimes gadījumu apdrošināšanu; apmaksātas obligātās veselības pārbaudes (ja tās paredzētas normatīvajos aktos par obligātajām veselības pārbaudēm), bet ne vairāk kā 28,46 eiro apmērā vienam skolēnam.

Ja skolēns ir jaunāks par 18 gadiem, vajadzīga ārsta izziņa par medicīnisko apskati (jāuzrāda NVA filiālē, saņemot norīkojumu dalībai pasākumā. Ārsta izziņa iesniedzama darba devējam, uzsākot darba attiecības.).

Skolēns vecumā no 15 līdz 18 gadiem tiek nodarbināts ne ilgāk kā septiņas stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā, bet skolēns vecumā no 18 līdz 20 gadiem (ieskaitot) tiek nodarbināts ne vairāk kā astoņas stundas dienā un ne vairāk kā 40 stundas nedēļā.