Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Uzzini, kuri aktieri spēlēs galvenās lomas simtgades filmā "Dvēseļu putenis"

© Publicitātes foto

Pēc piecu mēnešu rūpīgas atlases ir izvēlēti galvenie aktieri filmai “Dvēseļu putenis”. Filmas, kas tiek veidota pēc Aleksandra Grīna romāna motīviem, galveno varoni atveidos piecpadsmit gadus vecais Oto Brantevics no Turlavas. Oto izvēlēts no 1073 puišiem, un viņam šī būs pirmā nopietnā filmēšanās pieredze. Citas galvenās lomas atveidos Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Jēkabs Reinis, Renārs Zeltiņš, Raimonds Celms un Ieva Florence.

“”Dvēseļu putenis” galvenais varonis Artūrs Vanags grāmatā ir attēlots kā 16 gadus jauns skolnieks ar cerībām, pirmo mīlestību un ģimeni. Tomēr karš mainīja viņa likteni. Mums bija ļoti svarīgi šai lomai atrast puisi ar tādu pašu dabisku cilvēcību, kas kara laikā tiek nepārtraukti izaicināta, bet ne salauzta. Oto visvairāk atbilda A.Grīna izveidotajam tēlam un viņš pierādīja sevi kā mērķtiecīgu, centīgu un domājošu jaunieti, kurš godā strēlnieku padarīto. Oto ir kurzemnieks, tāpēc Vanagu dzimtas stāsts viņam ir īpaši saprotams,” komentē Dzintars Dreibergs, “Dvēseļu putenis” režisors.

Galvenā varoņa vecākus filmā atveidos Mārtiņš Vilsons un Rēzija Kalniņa, bet brāli - Latvijas Nacionālā teātra jaunais aktieris Raimonds Celms. Vanaga tuvākos draugus un brīvprātīgos strēlniekus spēlēs Gatis Gāga (Jaunais Rīgas Teātris), Jēkabs Reinis (Latvijas Kultūras akadēmija, jaunais aktieris) un Renārs Zeltiņš (TV seja, raidījumu vadītājs). Aktrise Ieva Florence (Dailes teātris, Latvijas Kultūras akadēmija) atveidos galvenā varoņa pirmo mīlestību, bet Vilis Daudziņš (Jaunais Rīgas Teātris) filmā būs komandieris. Filmā spēlēs arī citi jaunie un Latvijā plaši zināmi aktieri.

“Dvēseļu putenis” ir vērienīgākais kino notikums atjaunotās Latvijas vēsturē un tā pirmā posma filmēšana sāksies šā gada maija vidū un ilgs līdz jūnijam. Pirmajā posmā uzņems vairākas nozīmīgas ainas - vēsturiskās bēgļu gaitas, kurās 1915. gada vasarā devās vismaz 850 000 Latvijas iedzīvotāju; strēlnieku iesaukšanu, kas cilvēkos radīja tādu nacionālo pacēlumu, ka iesaukšanas punktus pārpildīja ne tikai vīrieši, bet arī sievietes un nepilngadīgi jaunieši; un strēlnieku pavadīšanu, kas izvērsās grandiozā, svinīgā gājienā galvenajās Rīgas ielās līdz pat Daugavmalai.

Filmas komandu veido kino profesionāļi no Latvijas un ārvalstīm - režisors un producents Dzintars Dreibergs, “Casting Bridge” aktieru atlases režisore Gunita Groša, Rīgā dzimušais scenārists un Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, komponiste un prestižās Emmy balvas laureāte Lolita Ritmanis, galvenais operators Valdis Celmiņš, galvenais mākslinieks Juris Žukovskis, galvenā kostīmu māksliniece Sandra Sila, galvenā grima māksliniece Dzintra Bijubena, studija “KULTFILMA” un citi.

“Dvēseļu putenis” pirmizrāde paredzēta 2019. gada 11. novembrī - tieši 100 gadus pēc latviešu strēlnieku izcīnītām brīvības cīņām. Filmas tapšanai var sekot līdzi Facebook.com/DveseluPutenis un Instagram.com/dveseluputenisfilma/.