Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

VVD vairāk nekā gada laikā nav veicis monitoringu Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvē

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Pēc attīrīšanas darbu pabeigšanas Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvē Valsts vides dienests (VVD) nav veicis nepieciešamo piesārņotās vietas uzraudzību, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

VVD vadība to skaidro ar nesekmīgu iepirkumu. Tikmēr nozares ministrija sola vērtēt, vai nav pieļauta nolaidība no dienesta puses.

Lai gan attīrīšanas darbi ir noslēgušies, VVD turpmāko 30 gadu laikā jānodrošina gruntsūdeņu kvalitātes monitoringu. Tam arī speciāli izbūvēja sistēmu. Atkarībā no veida, dažas pārbaudes teritorijā veicamas pat divas reizes gadā. Taču pusotra gada laikā VVD to nav darījis ne reizi, vēsta raidījums.

Iepirkumu par monitoringa veicēju dienests izsludināja apmēram gadu pēc attīrīšanas darbu pabeigšanas. VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova skaidro, ka tas beidzies bez rezultāta, jo pretendenti piedāvāja pārlieku augstas cenas. "Mums nebija paredzēts iepirkums par tik augstu summu. Līdz ar to mēs to pārtraucām. Šā gada sākumā izsludinājām no jauna. Šobrīd iepirkums ir beidzies. Mēs veicam pēdējās pārbaudes, un tuvākajā laikā noslēgsim līgumu un veiksim šo monitoringu. Tas ir iemesls, kāpēc monitorings nav veikts," norāda dienesta vadītāja.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pārbaudīšot, vai dienests nav rīkojies nolaidīgi. "Jāvērtē, vai tur ir bijis pārkāpums, un nav šīs analīzes paņemtas atbilstoši šim plānam. Ja tas tā ir, tad, protams, tas nav pieļaujams. Tad jāvērtē, kā šo rīcību vai bezdarbību vērtēt," uzsver ministrijas valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola.

Dienestā noraida bažas par to, ka gruntsūdeņi būtu izplatījušies pārāk tālu un apdraudētu tuvējā ciemata iedzīvotājus.

Par pašreizējo piesārņojuma stāvokli Olaines mežā nezina arī pašvaldība. "Es tā sapratu, ka mūs informētu, ja kaut kas nebūtu kārtībā. Tā kā mūs līdz šim brīdim neviens nav informējis par to, es ceru, ka viss ir kārtībā," norāda Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP).

Vienlaikus "de facto" vēsta, ka tā rīcībā nonākuši pirms mēneša laboratorijā veiktu gruntsūdeņu un grunts paraugu testēšanas rezultāti, kuros konstatēts anomāli augsts piesārņojums. "Protams, nevar pilnībā pārliecināties, vai šie gruntsūdeņu paraugi ņemti tieši šajā vietā. Taču rezultātus būtu viegli pārbaudīt, ja Valsts vides dienests būtu veicis regulāru bijušās izgāztuves uzraudzību," vēsta raidījums.

Saistībā ar šiem analīžu rezultātiem VVD vērsies ar iesniegumu policijā.

LETA jau vēstīja, ka VVD piektdien vērsies Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu par monitoringa urbumu sabojāšanu Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves teritorijā. Kā informēja dienstā, pārkāpums noticis īpašumā "Ekolauks" Olaines pagastā, Olaines novadā, kur agrāk atradās minētā izgāztuve.

Dienestā norāda, ka tas iepriekš saņēmis mājienus un pastarpinātus draudus, ka VVD darbība tiks diskreditēta, tāpēc esot bažas, ka ar huligāniskajām darbībām Olainē tam ir nodarīts ne vien mantiskais zaudējums, bet iespējama arī urbumu un pazemes ūdens piesārņošana.

Aizvadītajā otrdienā dienests saņēmis informāciju par pazemes ūdens un grunts paraugu, kas it kā paņemti īpašumā "Ekolauks", testēšanu. Atbilstoši iesniegtajai informācijai secināms, ka paraugu nogādāšanu laboratorijā veikusi SIA "AKE Loģistika".

Tā kā VVD nebija atļāvis nevienai personai iekļūt īpašumā un ņemt paraugus, vides inspektori veica īpašuma pārbaudi, konstatējot sabojātos urbumus.

Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves likvidēšana un teritorijas sanācija tika pabeigta 2015.gada oktobrī. Teritorijā kopumā ir attīrīti 111 449 kubikmetri gruntsūdeņu un 10 400 kubikmetru apmērā pāršķirota piesārņotā grunts, kas atradās zem bojātajiem un vēl padomju laikā ierīkotajiem bīstamo ķīmisko atkritumu baseiniem.

Projekta kopējās izmaksas ir 6 773 270 eiro, no kuriem 70% bija Eiropas Savienības finansējums.