Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijai tiks piegādāti lietoti 120 milimetru mīnmetēji

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Austrija Latvijas bruņotajiem spēkiem piegādās arī lietotus 120 milimetru mīnmetējus, apliecināja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Iegādājamo mīnmetēju skaitu Aizsardzības ministrijā (AM) neatklāja, taču apliecināja, ka to piegāde ietilpst noslēgtajā divpusējā līgumā starp Latvijas AM un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi.

Šāda kalibra mīnmetēji arī šobrīd ir Latvijas bruņoto spēku rīcībā un kā liecina publiska informācija tie ir demonstrēti 18.novembra militārajās parādēs.

AM šonedēļ paziņoja, ka ir parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas AM un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi.

Šobrīd Austrijā sākta arī Latvijas bruņoto spēku haubiču apkalpošanas speciālistu praktiskā apmācība par tehnikas izmantošanu.

Latvija iegādāsies "M109" sērijas 155 milimetru pašgājējartilērijas sistēmas.

Plānots, ka vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas - haubice, uguns vadības centrs vai autovadītāju apmācību platforma būs no 60 000 līdz 140 000 eiro. Aizsardzības ministrija iepriekš apstiprināja, ka līguma summa ir seši miljoni eiro.

Kopumā no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās, plānots iegādāties 47 kaujas tehnikas vienības. Haubices, ko plāno iegādāties Latvija, no 2003.gada līdz 2007.gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas. Haubices tiks piegādātas tuvāko gadu laikā un pirmās haubices tiks piegādātas šā gada rudenī.