Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kremļa troļļi murgo par Latvijas demontāžu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Tuvojoties brīdim, kad Latvijā uz ilgāku palikšanu ieradīsies kanādiešu vadītais NATO spēku bataljons, aktivizējušies prokremliski noskaņotie mediji un tiem pakārtotās butaforijas internetā.

Tur šobrīd atrodami visdažādākie murgi: meli par bioloģiskajiem ieročiem mūsu reģionā, karavīru uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un pat detalizēts Baltijas valstu likvidācijas plāns, izmantojot visefektīvāko hibrīdā kara tehnoloģiju - šaubu sēklas iesēšanu sabiedrībā.

Šis ir agresīvākais no pēdējā laika sacerējumiem: Kā mums reorganizēt Baltiju. 12 naži Baltijas mugurā. Krievu vietnēs to uzgājis Ivars Līdaka, iztulkojis un ievietojis savā blogā - kā mācību līdzekli interesentiem par informatīvo karu. Viņš secina, ka šī ir «hrestomātiska rokasgrāmata Baltijas valstu sasmalcināšanai un iznīcināšanai».

Centrālā ideja ir valstu pamatnāciju sašķelšana dažādās etniskās grupās un šo grupu sarīdīšana pret latviešiem, lietuviešiem un igauņiem. Latvijas gadījumā īpaši izcelta Latgales separatizēšanas iespēja.

Pēc Krimas parauga

Rokasgrāmata piedāvā šādus «reāli īstenojamus Baltijas reģionālo kopienu un identitāšu restaurēšanas mehānismus:

1) Reģionālas kopienas iedzīvotāju vēsturiskās atmiņas aktualizācija. 2) Reģionālas autonomijas vai pašpārvaldes iegūšana. Ar reģionālistu spēkiem izmantojot autonomiju un pašpārvaldi, lai tālāk attīstītu viņu reģionālas kopienas un identitātes, lai padziļinātu reģionālās kopienas pretnostatījumu pamattautai. 3) Reģionālo dialektu pārvēršana pilnvērtīgās patstāvīgās valodās vai arī aizmirstu seno valodu atdzemdināšana. 4) Neatkarības no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iegūšana ar jauno reģionālo kopienu rokām. 5) Viņu jauno neatkarīgo valstu uzbūve. Politiskā un ekonomiskā sadarbībā ar Krieviju.»

Anonīmie autori norāda, ka «tas novājinās visas Baltijas valstis. Iekšējās reģionālās un etniskās sadursmes nodarbinās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas politiskās elites. Baltieši būs aizņemti ar savām lietām un izbeigs bāzt degunu Krievijas iekšējās lietās. Tālāk tās sabruks atsevišķos neitrālos vai prokrieviskos teritoriālos veidojumos: vai nu ar jauno valstu sekojošu iekļaušanu Krievijas sastāvā pēc Krimas un Sevastopoles parauga, vai pastāvot neatkarīgā statusā pēc Dienvidosetijas un Abhāzijas parauga.» Pirmavots šim tekstam atrodams portālā SP (sputnikipogrom.com), un var tikai minēt, kāda ir vietnes saistība ar Krievijas valsts finansēto propagandas rīku Sputnik un pašu Kremli.

Jau rokot zemnīcas

Sputnik šobrīd demonstrē īpašas rūpes par Latviju. Tās saistītas ar pašlaik notiekošajām NATO valstu mācībām Summer Shield. Lielas mācības, piedalās vairāk nekā 1200 karavīru no 11 NATO valstīm, daudz kaujas tehnikas uz zemes un gaisā. Fonā ievērojami pieaugusi Latvijai un NATO naidīgās informācijas intensitāte. Piemēram, Sputnik publikācijā Bailes un naids Ādažos: eksperta viedoklis par NATO militārajām mācībām vēstīts, ka «manevru mērķis ir kūdīt bailes un naidu pret Krieviju», un tālāk militārais eksperts Boriss Podoprigora atsaucas uz kādu vārdā nenosauktu latviešu uzņēmēju, kurš no darba brīvajā laikā gatavojas partizānu karam: «Kamēr jūsu 76. aviācijas desants Pleskavā gatavojas lēcienam, es sava atvaļinājuma un brīvdienu laikā roku zemnīcas mežabrāļiem.»

Arī Aizsardzības ministrija ir pamanījusi troļļu aktivizēšanos un norāda, ka viltus ziņu mērķis ir psiholoģiski ietekmēt iedzīvotājus: «Šāda veida propagandas mērķis ir mazināt uzticamību NATO un sabiedroto spēku karavīriem, manipulējot ar daļēji reāliem faktiem un mēģinot ietekmēt cilvēku prātus un sirdis.»

Piemēram, neseno gadījumu, kad trīs amerikāņu tankisti mācību procesā tehniskas kļūmes dēļ saelpojās lādiņa izgarojumus, ziņu aģentūras BNS Lietuvas izpildījumā izraisīja iprīta gāze. Tātad ķīmiskais ierocis, kura lietošana vispār ir aizliegta. Neatkarīgā uzgāja vēl citu publikāciju par šo notikumu: NATO Latvijā: narkotikas un rūsējusi tehnika. Kaktu portāls rusvesna.su izvirza divas versijas - vai nu amerikāņi sarijušies narkotikas un tādēļ stacionēti, vai arī viņu lietotās bruņumašīnas ir tik sagrabējušas, ka iekšā iekļūst izplūdes gāzes.

Filtrē, ko lasi!

Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins secina, ka troļļi izmanto katru, pat visniecīgāko negāciju vai kļūmi, lai to dramatizētu neiedomājamos apmēros. Vai arī vienkārši melotu.

Ministrija min vēl vairākus nepatiesu ziņu piemērus. BaltNews.lv vēsta, ka NATO mācībās Ādažos lietos psihiska, fiziska un bioloģiska hibrīdkara metodes, kas iedarbojas tieši uz krieviski runājošiem cilvēkiem, un šim nolūkam Vācijā meklēti krieviski runājoši statisti. Savukārt 3mv.ru stāsta, ka NATO Eiropā pašlaik īsteno virkni pasākumu, gatavojoties uzbrukt Krievijai, un mācības Summer Shield Ādažos ir viens no šādiem manevriem.

Jūnijā Latvijā ieradīsies Kanādas vadītā daudznacionālā NATO kaujas grupa. Tad prognozējams jauns troļļu aktivitātes lēciens. Aizsardzības ministrija aicina Latvijas sabiedrību kritiski attiekties pret centieniem īstenot informācijas operācijas Latvijas informatīvajā telpā un arī pašiem neizplatīt nepārbaudītu un nepatiesu informāciju no apšaubāmiem avotiem.