Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Simtgades loterijas" laimestu fonds ir 3,25 miljoni, zināmi jau divi laimētāji

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

"Simtgades loterijas" kopējais laimestu fonds būs 3,25 miljoni eiro, šodien loterijas atklāšanas pasākumā paziņoja izložu un loteriju rīkotāja VAS "Latvijas Loto" valdes priekšsēdētāja Maija Kubli.

Savukārt tās kopējais apgrozījums būs pieci miljoni eiro, padarot "Simtgades loteriju" par līdz šim nozīmīgāko nacionālās momentloterijas projektu "Latvijas Loto" vēsturē.

Kopumā "Simtgades loterijas" sērijā būs viens miljons biļešu, ko varēs iegādāties gan elektroniski, gan papīra formātā. Vienas biļetes cena būs pieci eiro. Savukārt laimestu fonds veidos 65% no loterijas kopējās vērtības, turklāt lielāko laimestu - 100 000 eiro būs iespējams atrast četrās biļetēs.

Tāpat no divu gadu laikā gūtajiem loterijas ieņēmumiem vairāk nekā 400 000 eiro paredzēts novirzīt stipendiju atbalsta programmai spožākajiem vidējās izglītības iestāžu absolventiem.

Atbalsta stipendiju 500 eiro apmērā 2018. un 2019.gadā saņems katras Latvijas vidējās izglītības iestādes vienas izlaiduma klases spožākais absolvents. Stipendija tiks piešķirta par mācību sasniegumiem, aktīvu sabiedrisko darbu, iesaistīšanos mākslinieciskajā pašdarbībā un sporta aktivitātēs, kā arī par ieguldījumu izglītības iestādes attīstībā.

Pēc Kubli teiktā, iniciatīva novirzīt daļu ieņēmumu labdarīgiem mērķiem tiek īstenota vadoties pēc pasaules loteriju un izložu organizētāju prakses. ""Simtgades loterija" (..) ir pirmā reize, kad mums ir iespēja daļu ieņēmumu novirzīt konkrētam labdarības mērķim. Pasaulē šādas iniciatīvas ir ļoti populāras, tagad tas iespējams arī Latvijā. Pateicoties Finanšu ministrijas iniciatīvai, mums ir iespēja novirzīt līdzekļus spožāko jauniešu atbalsta stipendijām, un ceram, ka šī iniciatīva būs labs sākums turpināt šāda veida atbalstu arī citiem cēliem mērķiem," norādīja "Latvijas Loto" valdes priekšsēdētāja.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka izglītība ir galvenā vērtība un lielākais ieguldījums nākotnē. "Ja mēs būtu 100 miljonu vai 150 miljonu nācija, mēs varētu neuztraukties par katru skolēnu, jo būtu daudz talantu. Tomēr mūsu ir mazāk un mums ir svarīgs katrs jaunietis," sacīja Šadurskis.

Pēc ministra teiktā, stipendijas būs papildus stimuls ikvienam Latvijas skolēnam kļūt par labāko sev interesējošā jomā un atvieglos tālākās izglītības izvēli. ""Simtgades loterijas" stipendiju atbalsta programma būs būtisks starta kapitāls ikvienam jaunietim, īpaši noderīgs jauniešiem reģionos," sacīja Šadurskis.

Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka Latvijas lielākā vērtība ir cilvēki, it īpaši jaunākā paaudze. "Šodien uzsāktā stipendiju programma un ar to saistītā "Simtgades loterija" ir mūsu katra iespēja ieguldīt Latvijas nākotnē, mūsu talantīgajos un gudrajos jauniešos," teica prezidents.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola sacīja, ka ir ļoti svarīgi vairot un stiprināt Latvijas jauniešu talantus, uzsverot, ka īstenotais stipendiju projekts skolēnu skaita ziņā ir līdz šim vērienīgākais Latvijā. "Stipendiju atbalsta fondu veido ieņēmumi no "Simtgades loterijas" — ikviens izlozes dalībnieks ar savu pirkumu piedalās šīs unikālās dāvanas Latvijai veidošanā," norādīja Reizniece-Ozola.

"Simtgades loterijas" biļešu dizainu veidoja vairāki Latvijas mākslinieki. To atklās ar Džemmas Skulmes darbu no cikla "Kariatīdes", kuram sekos Daces Lielās jūras gleznojums, Frančeskas Kirkes trīs dažādu Latvijas novadu līgavu vainagu attēlojums, Vilipsōna "Meitene-arfa" un Kristīnes Luīzes Avotiņas "Dzīves pamats". Visos meistaru mākslas darbos atainotas Latvijas tautas vērtības - cilvēki, tradīcijas, daba un vēsturi.

Loterijas biļetes māksliniecisko daļu būs iespējams atdalīt no spēles daļas un saglabāt kolekcijai mākslas darba reprodukciju pastkartes izmērā. "Simtgades loterijas" biļetes tirdzniecībā tiks ieviestas pakāpeniski. Vienlaicīgi tirdzniecībā nebūs pieejami visi biļešu dizaini.

"Latvijas Loto" valdes priekšsēdētāja aģentūrai LETA norādīja, ka ir pagājusi jau nedēļa kopš loterijas biļetes var iegādāties Latvijas tirdzniecības vietās un pašlaik ir jau pieteikušies divi laimētāji no kopumā 20 laimestiem 10 000 eiro vērtībā.

Tāpat Kubli sacīja, ka stipendijām atvēlētos "Simtgades loterijas" ieņēmumus pārvaldīs Izglītības un zinātnes ministrija, atbilstoši izstrādātam nolikumam.

Pēc viņas teiktā, stipendijas vidusskolu absolventiem nodrošinās starta kapitālu, ko izmantot turpinot savu izglītību. "Es domāju, ja skolas šos jauniešus nosauks par spožākajiem savā gadā, viņi noteikti arī būs veiksmīgi, jo cilvēkiem ir jādod starta kapitāls vai iespēja (..) iegādāties mācību līdzekļus, vai noīrēt Rīgā dzīvokli, vai iegādāties jaunu datoru - tā ir viņu izvēle," skaidroja Kubli.

"Simtgades loterija" ir daļa no "Latvijas Loto" iniciatīvas veidot Latvijas vērtību virtuālo muzeju. Tā mērķis ir apkopot visu labo, kas pagātnē veidojis mūsu Latviju un turpina to darīt joprojām. Projekta ietvaros ikviens aicināts papildināt šo Latvijas simtgades vērtību sarakstu interneta vietnē www.simtgadesvertibas.lv un kopā izveidot unikālu dāvanu Latvijai valsts 100.dzimšanas dienā.

"Latvijas Loto" projektu "Simtgades loterija" īsteno sadarbībā ar Finanšu ministriju.