Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

SKANDĀLS: Rotācija, lai niknie suņi nomierinātos

© F64

Tēlaini Veselības ministrijas klusos plānus atbrīvoties no Veselības inspekcijas vadības varētu raksturot kā nikno suņu apklusināšanu. Šādi var secināt pēc inspekcijas vadītājas Aijas Mežsargas teiktā: mēs nesen nosūtījām prokuratūrai divas lietas – vienu par Bērnu slimnīcu, otru par Stradiņa slimnīcu. Lietās aprakstītie inspekcijas konstatētie pārkāpumi attiecas uz laiku, kad šo slimnīcu vadībā bija pati veselības ministre Anda Čakša.

«Nevaru teikt, ka ministrijas lēmums bija negaidīts,» tā otrdienas pēcpusdienā Neatkarīgajai saka Veselības inspekcijas vadītāja Aija Mežsarga. Vēstulē no Veselības ministrijas A. Mežsargai un viņas vietniecei Ivetai Šicai, Veselības aprūpes uzraudzības un kontroles departamenta vadītājai, sniegta informācija par iespējamu amatu maiņu. A. Mežsargai piedāvāta rotācija uz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centru, bet zemākā, proti, direktora vietnieka amatā, savukārt I. Šicai piedāvāts ieņemt Valsts sporta medicīnas centra direktora vietnieka amatu fiziskās veselības aprūpes jautājumos. Jāpiebilst, ka šāda amata Sporta medicīnas centrā pašlaik nemaz nav, turklāt jaunu amatu izgudrošana veselības nozarē nav sveša, jo tieši tā uz šo centru vēl Gunta Belēviča laikā tika aizrotēta bijusī Slimību profilakses un kontroles centra vadītāja Inga Šmate. Savukārt A. Mežsarga pirms Veselības inspekcijas vadītājas amata ieņemšanas vadīja tieši to iestādi, uz kuru viņu tagad atkal grasās aizrotēt.

«Sarunu par iespējamo rotāciju, piemēram, labāku darba rezultātu sasniegšanai, mums ar ministri nav bijis,» stāsta A. Mežsarga. Viņa uzskata, ka par viņas darbu liecina fakts, ka pērn saņemta atzinība un šāgada sākumā par kvalitatīvu darbu un personisko ieguldījumu saņemta piemaksa. Tomēr A. Mežsarga atklāj, ka dažādās situācijās bijusi jūtama ministres un citu personu nepatika pret Veselības inspekciju. Pat apsaukāšanās pret vadītājas vietniekiem, turklāt publiskos pasākumos. Piemēram, inspekcija nosaukta par «trakajiem suņiem». «Jau laikā, kad Anda Čakša bija ministra Belēviča padomniece un vienlaikus vadīja Bērnu slimnīcu, viņa, visticamāk, nebija īpaši apmierināta, kad inspekcija pieņēma lēmumu nodot prokuratūrai lietu par bērnu, kuram laikus netika sniegta palīdzība apendicīta gadījumā,» atklāj A. Mežsarga. Savukārt šāgada februārī inspekcija pieņēmusi vēl divus negatīvus lēmumus - par Bērnu slimnīcu, kas nepamatoti uzrēķinājusi 150 000 eiro un saņēmusi par pakalpojumiem šo naudu no valsts budžeta, un par Stradiņa slimnīcu - par tādu pašu rīcību, tikai summa lielāka - uzrēķināti 350 000 eiro. A. Mežsarga saka: laikā, kad tas noticis, ministre bijusi abu slimnīcu valdēs. Vēl A. Mežsarga atceras, ka dažādus mutiskus rīkojumus inspekcijai diktējusi A. Čakšas padomniece Alīda Vāne. Jau iepriekš A. Mežsargas atvaļinājuma laikā uz Nacionālo veselības dienestu aizrotēts zinošs speciālists Ainārs Čivčs. Inspekcijas vadītāja viņa vietā uz laiku iecēlusi Ivetu Šicu, kuru tagad vēlas aizrotēt. I. Šica uzskata, ka viņas pārcelšanai nav nekāda skaidra pamatojuma, turklāt ministrija nav pat interesējusies par viņas darbības rezultātiem. Rotācija, pēc I. Šicas teiktā, ir tiktāl absurda, ka viņu vēlas ierotēt amatā, kur nepieciešama izglītība veselības aprūpē, bet viņai ir augstākā izglītība ekonomikā un finansēs, jo inspekcijā ir Līgumu uzraudzības nodaļas vadītāja un vietnieces amats ir uz laiku.

Neatkarīgās rīcībā ir neoficāla informācija, ka gan Sporta medicīnas centru, gan Valsts tiesu medicīnas centru reorganizēs un faktiski aiz šīs rotācijas varētu būt paslēpta atbrīvošanās no neērtiem ierēdņiem, jo citādi viņus atbrīvot nevar. Veselības inspekcijas vadītāja apliecina, ka atbildes vēstuli ministrijai iesniegusi (tas bija jāizdara līdz otrdienas pēcpusdienai) un tajā paskaidrojusi, ka «nevar sniegt viedokli, jo piedāvātais amats ir zemāks par pašreiz ieņemamo». Vēstuli nosūtījusi ne tikai ministrei, bet arī Ministru prezidentam, Valsts kancelejai, Tiesībsargam un arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. «Domāju, ka ministrija tik un tā gatavos rīkojumu par rotāciju, jo viss notiek ļoti strauji,» saka A. Mežsarga, piebilstot, ka tādā gadījumā viņa vērsīsies tiesā.