Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Piecos novados pagarināts deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņš

© F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma pagarināt deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņu piecās pašvaldībās - Lubānas, Pārgaujas, Rundāles, Vaiņodes un Varakļānu novadā, - kurās iesniegts tikai viens saraksts.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam šajās pašvaldībās kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņš ir jāpagarina par desmit dienām. Tāpēc tas pagarināts līdz 4.maijam.

CVK apkopotā provizoriskā informācija liecina, ka vismaz viens kandidātu saraksts ir iesniegts visās pašvaldībās, kā arī sarakstos pieteikto kandidātu skaits ir pietiekams.

Gadījumā, ja kādā no šīm pašvaldībām neviens jauns saraksts netiks iesniegts, atkārtotas vēlēšanas nevajadzēs rīkot, jo minētajos novados jau pašlaik ir pieteikts pietiekams kandidātu skaits - tas nav mazāks kā domes deputātu mandātu skaits. Līdz ar to vēlēšanas arī šajās pašvaldībās notiks jūnijā pirmajā sestdienā.

Kopā ar vēl nereģistrētajiem vēlētāju sarakstiem vēlēšanām pieteikti 594 kandidātu listēm. Taču seši kandidātu saraksti vēl nav oficiāli reģistrēti, tāpēc informāciju sistēmā publicētā informācija pagaidām liecina, ka pašvaldību vēlēšanām pieteikti 8883 kandidāti no 588 sarakstiem.

3.jūnija pašvaldību vēlēšanas notiks 119 pašvaldībās, un tajās kopā jāievēl 1614 deputāti. Tādējādi uz vienu pašvaldību deputāta vietu pretendē vidēji pieci deputātu kandidāti, tomēr jāņem vērā, ka konkurence katrā no 119 pašvaldībām atšķiras.

CVK norāda, ka 2013.gada pašvaldību vēlēšanās CVK kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņu pagarināja septiņos novados - Baltinavas, Naukšēnu, Nīcas, Pāvilostas, Rūjienas, Salacgrīvas un Skrundas novadā. 2013.gadā pašvaldību vēlēšanām tika reģistrēti 589 kandidātu saraksti un 8725 kandidāti.