Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Putnis: Valstij nav naudas nozīmīga mediju satura atbalstīšanai

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Konkursā par atbalstu medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai pieprasīts piecas reizes vairāk līdzekļu nekā ir pieejami, intervijā Latvijas Radio sacīja Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis.

"Vajadzība pēc atbalsta ir daudz lielākā nekā piedāvājums šobrīd spēj nosegt. Saprotam, ka var būt zināma neapmierinātība, bet aicinu paturēt prātā, ka šādi līdzekļi mediju atbalstam ir iezīmēti pirmo reizi," uzsvēra Putnis, piebilstot, ka ir gan jādomā, kā šo vajadzību apmierināt turpmāk.

KM pārstāvis skaidroja, ka mediju atbalstam kopumā ir iezīmēts aptuveni viens miljons eiro. Daļa no šiem līdzekļiem vēl nav sadalīta, līdz ar to atbalstu vēl ir iespējas saņemt arī tiem, kas to nav ieguvuši konkursa pirmajā daļā.

Viņš atgādināja, ka KM ir izvēlējusies trīs administrēšanas ceļus šim finansējumam, ņemot vērā, ka Latvijā nav atsevišķas institūcijas, kas būtu specializējusies mediju jomā un varētu šos līdzekļus uzreiz administrēt. Attiecīgi tiks izvērtēts, kura pieeja ir labākā. Pirmo daļu administrē Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF), otro - Sabiedrības integrācijas fonds. Tāpat atsevišķi paredzēta finansējuma sadale absolūti prioritārai mediju jomai, kas ir reģionālie mediji, uzsvēra Putnis.

Viņš piebilda, ka trešais līdzekļu administrēšanas ceļš paredz finansējuma sadali nevis projektu veidā, bet gan sasaistot to ar sasniegtajām auditorijām. "Tas ir sarežģīts mehānisms. Ceru, ka tuvākajā laikā varēsim nākt ar šo priekšlikumu atklātībā," viņš sacīja, piebilstot, ka specifiski reģionālajiem medijiem ir iezīmēti 300 000 eiro.

Putnis piebilda, ka trešdien, 26.aprīļa pēcpusdienā kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) paredzēta tikšanās ar Latvijas Preses izdevēju asociācijas pārstāviem, kur varētu būt kādas padziļinātas sarunas par finansējuma sadali.

Kā vēstīts, VKKF atbalstam medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai piešķīris 490 000 eiro. Vienlaikus atbalstam specifiski medijiem Latgales plānošanas reģionā VKKF piešķīris finansējumu 171 500 eiro apmērā, liecina informācija fonda mājaslapā.