Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

VID plāno atsākt publicēt nodokļu parādnieku sarakstu

© F64

Ņemot vērā nodokļu maksātāju lielo interesi, Valsts ieņēmumu dienests (VID), sākot ar šī gada 15.maiju plāno atsākt publicēt nodokļu parādnieku sarakstu.

Saraksts būs pieejams VID tīmekļa vietnē un tajā varēs atrast ikvienu saimnieciskās darbības veicēju, kā arī juridisku personu, kurai ir izveidojies nodokļu parāds, kas lielāks par 150 eiro. Kaut gan ziņas par konkrētu parādnieku ir iespējams saņemt jau tagad, līdz šim tik plašs nodokļu parādnieku saraksts netika apkopots un publiskots.

"Kā iestāde mēs vēlamies sabiedrībai nodrošināt maksimālu caurspīdīgumu. Gan uzņēmējiem būs vieglāk noskaidrot, kāda situācija ar nodokļu parādiem ir potenciālajiem sadarbības partneriem, gan arī privātpersonām būs pieejama ērta iespēja apskatīties, kādā situācijā atrodas uzņēmums, no kā tiek saņemts pakalpojums," - skaidro VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Savukārt, VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktore Santa Garanča aicina uzņēmējdarbības veicējus nokārtot savas parādsaistības līdz šī gada 7.maijam, ja tie nevēlas tapt iekļauti un publiskoti sarakstā, kas VID tīmekļa vietnē tiks publicēts šī gada 15.maijā. Lai nenonāktu publiskoto nodokļu parādnieku vidū, S. Garanča aicina arī turpmāk nekavēt noteiktos maksājumu samaksas termiņus, kā arī nepieciešamības gadījumā izmantot nodokļu likumos paredzētās iespējas veikt labprātīgu nokavēto nodokļu maksājumu samaksu.

Saraksts tiks aktualizēts reizi mēnesī. Jaunākā informācija liecina, ka patlaban valstī ir apmēram 120 000 parādnieku, bet apmēram 47 000 nodokļu parādnieku parādsaistības pārsniedz 150 eiro.