Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Uzraugi: Daži baisi fakti par nežēlību Jelgavas bērnunamā ir apstiprinājušies

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Ilona Kronberga apgalvoja, ka nevar izslēgt iespēju, ka arī turpmāk neatklāsies nepatīkami fakti par bērnunamiem Latvijā.

I. Kronberga apstiprināja, ka ir uzsāktas 3 administratīvā pārkāpuma lietas saistībā ar iespējamajiem pārkāpumiem Jelgavas bērnunamā. ''Visi apstākļi, kas ir izskanējuši medijos, tiek pārbaudīti. Ja tiks konstatēti pārkāpumi, tad vainīgās personas tiks sauktas pie administratīvās atbildības, ja tiks konstatēta noziedzīga darbība tad jau tālāk lietu sūtīsim uz Valsts policiju,'' pauž I. Kronberga.

''Mēs regulāri veicam pārbaudes visās iestādes, kur uzturas bērni. Ir bijuši gan pozitīvi gan negatīvi rezultāti. Jelgavas bērnunamā dzīvo 49 bērni, turklāt 10 no tiem dzīvo internātos,'' norāda VBTAI vadītāja.

Viņa arī atzīst: ''Es nevaru likt nevienu vārdu par to, ka nenāks vēl tādi fakti ārā, arī no citiem bērnunamiem. Tāpēc, ka mēs runājam par iestādēm. Faktiski stāsts ir par 1200 bērniem, kuri dzīvo aprūpes iestādēs. Mums ir jāliek fokuss uz bērnu, nevis uz iestādēm, lai bērniem sagādātu drošu un ģimenisku vidi.''

Taujāta par to, kad sistēma varētu mainīties un kad bērnunami Latvijā varētu izzusts pavisam, I. Kronberga norāda: ''Mums ir jāsaprot, kas ir audžu ģimene un kas ir specializētā audžu ģimene. Jā, protams, nebūs tā, ka rīt tiks slēgti visi bērnu nami un visiem tiks atrastas ģimenes. Tur ir jāveido sistēma. Turklāt mēs nevaram pateikt, ka līdz konkrētam gadam būs konkrēts audžu ģimeņu skaits, jo tas ir nopietns lēmums.''