Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Laika zīmju vērotājs atklāj, kāds laiks gaidāms aprīlī

© F64

Aprīlis ir sulu, palu un zemes atmodas laiks. Šajā laikā lauki krāsojas māllēpju dzeltenā, bet mežmalas vizbulīšu zilā, baltā un dzeltenā krāsā. Aprīļa ūdens un saule zemi modina, bet gaiss viļņojas no gājputnu balsīm. Putnu mēnesī turpinās gājputnu atgriešanās un mēneša beigās ierodas pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu aprīlī bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks, savā blogā "meiravietis.typepad.com" vēsta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Ticējums saka: aprīlis nav aukstāks par martu un siltāks par maiju. Ja 1. aprīlī līst, tad būs dāsns meža ogu gads. Ja aprīlis slapjš - Jāņi sausi. Ja aprīlis mitrs - laba sēņu vasara, bet ja aprīlī pērkona negaisi, vasara silta un būs labas riekstu ražas. Iespējams, ka šie ticējumi vismaz daļēji piepildīsies un sulu mēnesis ar savu mainīgo dabu atvedīs labu vasaru.

Pēdējos četros gados laika apstākļi marta beigās un aprīļa sākumā ir līdzīgi. Gājputnu atgriešanās ir ritmiska un nesteidzīga. Pirmie lauku cīruļi Latvijas austrumu pierobežā tika novēroti marta pirmajās dienās, bet masveidīgi sāka atgriezties tikai marta otrajā pusē. Izņēmums ir baltais stārķis, kurš šopavasar atnāca marta vidū balts un cēls, kas iespējams ir agrākais novērojums Latvijas austrumu pierobežā. Ticējums saka, ja stārķis ierodas balts, būs laba un saulaina vasara. Gājputnu vienmērīga atgriešanās norāda uz to, ka pavasaris, lai arī agri sācies, bet lēni un vienmērīgi turpināsies arī aprīlī. Lauku cīruļi Austrumlatvijā iedziedāja vecā mēnesī, bet tas savukārt norāda uz siltu pavasari.

Atbilstoši februāra un marta nozīmīgām dienām, aprīlis rādās būt mērens un lielākoties sauss. Laikā līdz Lieldienām (16., 17. aprīlis) laika apstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā dažas siltas dienas, tad vēlāk dienās ap plus 5 līdz 10 grādi un naktīs nereti sals. Nokrišņi īslaicīgi, šajā laikā iespējams arī slapjš sniegs un cīruļputenis. Lieldienu nedēļā saulainas dienas mīsies ar mākoņainām un pārsvarā sauss. Dienās ap plus 10 grādiem un naktīs daudzviet salnas. Mēneša vidū, Lieldienās, laika apstākļi līdzīgi. Dažviet īslaicīgi nokrišņi, naktīs vietām salnas un dienā ap plus 10, 12 grādiem. Pēc Lieldienām, laikā līdz Jurģim (23. aprīlis), laika apstākļi mainīsies uz īsti pavasarīgiem. Ja vēl līdz Jura dienai (23. aprīlis) skaidrās bezvēja naktīs iespējamas nelielas salnas, tad saulainās dienās termometrs daždien pakāpsies līdz plus 15 un vairāk grādiem pēc Celsija. Vēlāk, pēc 23. aprīļa, silts un daždien arī vasarīgs laiks, kad temperatūra dažviet pakāpsies līdz plus 20, 24 grādiem. Dienām, kas pārsvarā būs siltas un saulainas, sekos īslaicīgi nokrišņi un pirmie pērkona negaisi.

Kopumā aprīlis būs tuvu vidējiem rādītājiem temperatūru un nokrišņu ziņā. Tuvāk jūrai siltāks un arī nokrišņu vairāk, bet Latvijas austrumos nokrišņu mazāk un drusciņ vēsāks.