Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Bergmanis: Šobrīd Latvijai reālu drošības draudu nav

© F64

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pauda, ka Latvijas drošībai šobrīd reāli draudi nepastāv, tomēr ir jāņem vērā Krievijas agresija pret Gruziju un Ukrainu un jābūt gataviem aizstāvēt sevi.

"Mēs ļoti daudz runājam par draudiem bet realitāte ir tāda, ka mēs esam redzējuši darbības Gruzijā un Krimā, bet tagad reālu draudu Latvijas drošībai nav, tomēr ir jāņem vērā, tas, kas notiek citviet," norāda R. Bergmanis.

Šobrīd ir saņemtas ziņas, ka Krievijas zemūdeņu skaits ir sasniedzis Aukstā kara līmeni. Ministrs skaidro, ka Arktikas reģionā notiek liela Krievijas aktivitāte. "Tas ir tāds rajons par kuru daudz nerunā, bet īstenībā notiek ļoti liela darbība. Tajā ir ieinteresētas arī citas valstis, kas ir arktiskajā reģionā, jo nav noslēpums, ka Arktikā ir derīgie izrakteņi, kurus vēlas iegūt daudzi.
Šobrīd tiek veidota situācija, ka Krievija mēģina izveidot savu spēku robežu, lai vajadzības gadījumā apgrūtinātu sabiedroto piekļuvi konkrētai konflikta vietai," pauž ministrs.

Komentējot izteikumus, ka ASV NATO iegulda neproporcionāli daudz naudas, R. Bergmanis stāsta, ka arī ASV saprot, ka viņiem ir nepieciešams uzlabot bruņotos spēkus. Šajā nozarē viņi plāno attīstīt lielus naudas līdzekļus. Līdzīgus izteikumus.

Latvija šobrīd novirza aizsardzībai 1,7% no IKP, nākamgad plānoti 2%. Taujāts par Latvijas aizsardzības nākotni, ministrs stāsta: "Attīstība ir skaidra, bet viņa nav viegla.'' Šī brīža prioritāte Latvijas aizsardzības jomā ir sava pretgaisa aizsardzības sistēma.