Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs ar Trampa padomnieku apspriedis darāmo Baltijas valstu drošības labā

© twitter.com/ Edgars Rinkēvičs

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) trešdien Vašingtonā ar ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieku nacionālās drošības jautājumos Herbertu Makmāsteru ļoti detalizēti apspriedis darāmo Baltijas valstu drošības labā militārajā, kiberdrošības un stratēģiskās komunikācijas jomā.

Rinkēvičs aģentūrai LETA norādīja, ka saruna ar Makmāsteru par Baltijas drošības jautājumiem bija ļoti laba un konstruktīva, un ka tajā ir saņemts ne tikai skaidrs politisks signāls, ka ASV turpinās aktīvi sargāt Baltijas valstu drošību, bet arī pārrunāti praktiski jautājumi saistībā ar militāro drošību, kiberdrošību un stratēģisko komunikāciju.

Tāpat panākta vienošanās par dialoga turpināšanu citos formātos, lai sīkāk pārrunātu specifiskos jautājumus minētajās jomās. Tas praksē nozīmēs darba līmeņa sadarbības formātu starp abu valstu Ārlietu ministrijām un Aizsardzības ministrijām. Ārlietu ministrs gan reizē piebilda, ka, ņemot vērā apspriesto jautājumu saistību ar drošību, viņš sīkāk par tiem neizteiksies, reizē uzsverot, ka saruna ar ASV prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos bija ārkārtīgi detalizēta.

Ja vēl kādam bija šaubas par ASV administrācijas apņemšanos tupināt būt nopietnai NATO dalībvalstij, tad gan trešdienas tikšanās, gan sarunas ar citām ASV amatpersonām ir apliecinājušas, ka, šādām bažām vairs nav pamata, uzsvēra Rinkēvičs. Viņš akcentēja, ka viņa vizītes laikā sarunas ar ASV pārstāvjiem nebija "vai jūs mūs turpināsiet sargāt" līmenī, bet gan par to, kas konkrēti jādara, lai stiprinātu Latvijas drošību. Vairāk nav aktuāls jautājums "vai sargāsiet", bet gan kā tas tiks darīts, uzsvēra politiķis, piebilstot, ka arī diskusijai mūsu valstī būtu jāturpinās šādā perspektīvā.

Tikšanās laikā pārrunāts arī jautājums par cīņu pret terorismu, tajā skaitā pret teroristisko grupējumu ISIS, un Latvijas ārlietu ministrs norādījis uz to, kādu atbalstu šajā cīņā varētu sniegt Rīgā bāzētais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs.

Kā ziņots, Rinkēvičs šajās dienās uzturas ASV, kur viņam notikusi tikšanās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu un citiem Savienoto Valstu jaunās administrācijas pārstāvjiem.