Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

SVARĪGĀKAIS, kas jāzina par pensiju indeksāciju

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Latvijā pensiju apmērs tiek pārskatīts, veicot pensiju indeksāciju, un tas saskaņā ar pensiju likumu notiek oktobrī. Labklājības ministrija norāda, ka jautājumi par pensijām ne vienmēr ir vienkārši saprotami, tāpēc Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Sandra Stabiņa atbild uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par pensiju indeksāciju.

Likums Par valsts pensijām nosaka, ka valsts pensijas vai tās daļas apmērus, kas nepārsniedz pusi no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskata 1. oktobrī. Pensiju indeksācijas aprēķinos tiek ņemts vērā faktiskais patēriņa cenu indekss valstī, kā arī 50 procenti no apdrošināšanas iemaksu summas reālā pieauguma procentiem (šāda kārtība pirmoreiz pensiju indeksācijā tiks piemērota šāgada oktobrī). Svarīgi, cik liela konkrētajā gadā ir vidējā summa, no kuras iemaksas veikuši sociālo iemaksu veicēji, jo tieši no tās rēķina šos 50 procentus, ko izmanto pensiju indeksācijas aprēķināšanā. Politiski represētajām personām, I grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem pārskata visu valsts pensijas apmēru. Pagājušā gada indeksācijā tika indeksētas pensijas vai tās daļa, kas nepārsniedza 332 eiro, un tika piemērots indekss 1,0186. Piemēram, 200 eiro liela pensija tika indeksēta pilnā apmērā, savukārt 400 eiro lielai pensijai tika indeksēta tikai pensijas daļa 332 eiro apmērā. Vēl jāņem vērā, ka indeksāciju attiecina uz pensiju bez piemaksas, tāpēc, ja seniors pats vēlas izrēķināt, kāds būs pensijas pieaugums pēc indeksācijas, ir jāzina, cik liela ir piemaksa un cik liela pati pensija.

Vai jāpieprasa indeksācija?

Pensionāriem pašiem nekas nav jādara, lai saņemtu pensijas indeksāciju. Pensiju indeksāciju nodrošina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), un tā notiek automātiski - katru gadu 1. oktobrī. Tas nozīmē, ka ar oktobri ikviens, kam pienākas pensija, saņems to jau indeksētā apmērā. VSAA rīcībā ir visi nepieciešamie dati, un pārrēķins notiek automātiski.

Kā uzzināt, cik liela būs pensija?

Savas pensijas apmēru cilvēks var uzzināt portālā www.latvija.lv vai vēršoties jebkurā VSAA nodaļā. Cilvēki bieži arī jautā, vai indeksācija notiks arī turpmāk? Jā, jo to nosaka pensiju likums un to nav paredzēts atcelt. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Saeimā strādā darba grupa, kas lemj, vai un kā ir maināma indeksācijas kārtība, taču pagaidām konkrēti priekšlikumi nav izvirzīti publiskai apspriešanai. Viens no priekšlikumiem ir pensiju indeksācijā izmantot darba stāža gadus, proti, jo lielāks darba mūžs, jo izmantot lielāku indeksu.

Kā veidojas koeficients?

Koeficients, ko lieto pensiju indeksācijai, veidojas no faktiskā patēriņa cenu indeksa valstī un daļas no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma. S. Stabiņa atgādina, ka no 2017. gada šī daļa no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma ir 50 procenti. Pensiju indeksācijā piemērojamo indeksu VSAA aprēķina, pamatojoties uz tās rīcībā esošajiem un Centrālās statistikas pārvaldes datiem. Par pamatu indeksācijai ņem vērā piešķirto pensijas apmēru, neskaitot to piemaksu apmēru, kas piešķirts pie pensijas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam.

Vai rudenī palielināsies visas pensijas?

Pensiju indeksācija attiecas uz visiem vecuma pensiju, invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem, kuriem tās ir piešķirtas vai pārrēķinātas līdz konkrētā gada 30. septembrim. Labklājības ministrija atgādina, ka notiek krīzes laikā piešķirto pensiju pārskatīšana. 2016. gadā pārskatīja pensijas, kas piešķirtas vai pārrēķinātas 2010. gadā. Vidēji pensijas apmērs palielinās par 11,85 eiro. 2017. gadā tiek pārskatītas pensijas, kas piešķirtas vai pārrēķinātas 2011. gadā. Pensiju pārrēķins notiek automātiski, un senioriem papildus nekas nav jādara.

***

PENSIJU INDEKSĀCIJA

Likums Par valsts pensijām paredz no 2017. gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņemt vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa līdzšinējo 25% vietā

Prognozējamais pensiju pieauguma indekss saskaņā ar likuma grozījumiem 2017. gadā būs 1,0408, bet divos nākamajos gados - 1,0413

Prognozējamais pensiju pieaugums 2017. gadā vidēji būs vairāk nekā desmit eiro

Avots: Neatkarīgā