Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Premjers: Nostiprinās pārliecība, ka Latvijai militāras briesmas nedraud

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Ņemot vērā pēdējā laika ieguldījumus drošībā, tostarp no ASV puses, ir nostiprinājusies pārliecība, ka Latvijai militāras briesmas nedraud, šodien tiekoties ar Amerikas ebreju komitejas pārstāvjiem, atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Tikšanās laikā Kučinskis un Amerikas ebreju komitejas pārstāvji apsprieda jautājumus, kas saistīti ar drošības situāciju reģionā. Ministru prezidents norādīja, ka Latvijai ir ļoti svarīgi, lai ASV klātbūtne Latvijā saglabātos arī pēc NATO spēku ierašanās. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvija nav tikai drošības patērētāja, bet ir arī tās sniedzēja. Latvija sniedz ieguldījumu NATO un ES pretterorisma aktivitātēs un aizsardzības spēju celšanas pasākumos.

"Ņemot vērā pēdējā laika ieguldījumus drošībā, tostarp no ASV puses, ir nostiprinājusies pārliecība, ka Latvijai militāras briesmas nedraud. Gan iedzīvotāji, gan bizness ir guvis pārliecību, ka Latvija ir droša valsts," uzsvēra Ministru prezidents. Vienlaikus viņš atzina, ka arī turpmāk jāstrādā pie drošības stiprināšanas.

Tāpat tika pārrunāta situācija Eiropā saistībā ar Lielbritānijas referenduma rezultātiem par šīs valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb "Brexit". Kučinskis akcentēja, visu interesēs ir, lai sarunas būtu pragmātiskas un racionālas. "Spēcīga un vienota ES ir visu mūsu interesēs," teica Ministru prezidents.

Savukārt, runājot par ebreju kopienu kādreizējo īpašumu jeb restitūcijas jautājumu, Ministru prezidents atgādināja, ka jau kopš neatkarības atjaunošanas 1991.gadā Latvija, demonstrējot politisko atbildību, ir pievērsusies restitūcijas jautājuma risināšanai. Latvija ir atgriezusi īpašuma tiesības visiem likumīgi pieprasīto privātīpašumu mantiniekiem neatkarīgi no šo personu pilsonības vai rezidences valsts.

Ebreju kopienai līdz šim jau ir atgriezti 36 sabiedriskām un reliģiskām organizācijām piederējušie nekustamie īpašumi. Papildus tam Latvija sadarbībā ar Ebreju kopienu rod risinājumus arī vissarežģītākajā jautājumā par bezmantinieku sabiedrisko organizāciju īpašumu restitūciju - 2016.gadā Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja sešus likumprojektus par papildus atdodamajiem īpašumiem Latvijas ebreju kopienai.