Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Helmanis notiesāts politiskā ziepju operā

© Ģirts Ozoliņš/ f64 photo agency

Divus mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām Ogres novada mēra amata kandidāts Egils Helmanis no Nacionālās apvienības notiesāts par izspiešanu grupā. Divi mēneši līdz vēlēšanām atlika arī toreiz, kad lieta tika ierosināta – pirms astoņiem gadiem. Šis ir klasisks piemērs, kā cilvēkam netiek nodrošināts saprātīgs spriedums saprātīgos termiņos. Lieta ir acīmredzami politiski motivēta un vienlaikus satur ziepju operas elementus.

Helmanis un galvenais cietušais, kurš viņu apsūdzējis - Gunārs Kārkliņš, bija ne tikai politiskie konkurenti, bet arī krustvecāki viens otra bērniem. Kādreizējie draugi un darījumu partneri kopš 2009. gada ir naidā. Kārkliņš pat rakstījis sūdzību policijai un prokuratūrai, ka Helmanis centies viņu nogalināt. Visai neordinārā veidā - Daugavā uzbraucot ar kuteri. Rakstījis vēl citas amizantas sūdzības, kas izmeklēšanas gaitā nav apstiprinājušās.

Dīvains sods

Attiecībā uz it kā notikušo izspiešanu pirmās instances tiesa Kārkliņam noticēja un pēc pētīšanas daudzu gadu garumā šonedēļ piespriedusi tādu sodu, kas Krimināllikumā par šādu noziegumu pat nav paredzēts. Par izspiešanu, ja to izdarījusi personu grupa, soda tikai un vienīgi ar ieslodzījumu, taču tiesnese Zeltīte Kusiņa Helmanim liek maksāt naudassodu 100 minimālo mēnešalgu jeb 38 000 eiro. Tikpat arī viņa izspiešanas grupas biedram - toreizējās Ogres televīzijas īpašniekam Artūram Robežniekam.

Helmanis spriedumu pārsūdzēs. Vēl jāgaida pilnais sprieduma teksts, taču viņš uzstāj, ka nav ne pie kā vainīgs. Vakar to arī stāstīja preses konferencē. Šī esot politiska lieta, un šaubu par to tiešām nav. Jautājums, vai tā satur arī ko nelikumīgu. Uzreiz jāpaskaidro, ka Helmanis pat apsūdzības ieskatos Kārkliņu nav spaidījis savtīgu mērķu vadīts, bet it kā, lai tas noslēgtu līgumu ar televīziju.

2009. gadā visi šī stāsta dalībnieki gatavojās vēlēšanām, un tā nu sanāca, ka abi krusttēvi nonāca pretējās politiskās frontes pusēs.

Helmanis atteicās startēt ar Kārkliņa sociāldemokrātiem, pieslēdzās nacionāļiem.

Izbira nauda un policisti

Ģimenes saišu vārdā Helmanis atsaucās sava konkurenta lūgumam sarunāt reklāmas lietas vietējā televīzijā. Kārkliņš gribējis panākt, lai par viņu televīzijā neparādītos kritiski materiāli - filma par deputātiem, kas tobrīd bija pie varas. Tikšanās vietu, kā zināms, mainīt nedrīkst, bet no liecībām izriet, ka pats Kārkliņš atteicās nākt slēgt reklāmas līgumu uz televīziju un tā vietā uzstāja uz krogu. Kad nu saruna kādu brīdi ritējusi, uz galda izbira 6000 latu, bet no kaktiem - policisti. Kārkliņš bija sūdzējies, ka nauda no viņa patiesībā tiekot spiesta, it kā tāpēc, ka Helmanis bijis lielā trūkumā. Tiesā ar kontu izdrukām gan ticis apliecināts, ka Helmanis tobrīd bijis lielā bagātībā. Viņš vienkārši vadījies no vēlmes Kārkliņam palīdzēt «tā apstākļa dēļ, ka viņi bija viens otra bērniem krusttēvi, un nav gribējis, lai savstarpējās nesaprašanās politiskajā sfērā atstātu kādu vēlāku iespaidu uz viņu bērniem un attiecībām». Svarīgs arguments, ko vēl aizstāvības runā uzsvēra Helmaņa advokāts Saulvedis Vārpiņš - vēlēšanu cīņā abi bija politiskie pretinieki, un būtu pilnīgi neloģiski, ja Helmanis īsi pirms vēlēšanām savam pretiniekam iedotu tādu trumpi kā apsūdzība izspiešanā. «Cietušais Kārkliņš tajā laikā - 2009. gadā - bija Ogres novada domes deputāts, kura palikšana vai nepalikšana šajā godpilnajā amatā vistiešākajā veidā bija atkarīga no 6. jūnija vēlēšanu rezultātiem. (..) Kārkliņa pozīcijas priekšvēlēšanu gaismā nav bijušas visai spožas, ko apstiprina arī vēlēšanu rezultāti - viņš ievēlēts netiek, pat neskatoties uz to, ka uz vēlēšanu dienu kļuvis par cietušo.»

Pa vidu vēl lielveikals

Bez politikas ir vēl otrs aspekts, kas met šaubu ēnu visai šai lietai. Ogres iedzīvotāji jau ilgāku laiku cīnās pret ieceri līdzās represēto piemineklim būvēt lielveikalu. Patiesā labuma guvējs, ja šāds darījums notiktu, būtu Gunārs Kārkliņš. Savulaik uz piketiem pret šo būvniecības ieceri pat stieptas viņa bildes. «Kamēr es būšu amatā, blakus represēto piemineklim veikala nebūs!» vakar paziņoja Egils Helmanis, un, domājams, abu krusttēvu attiecības tas nekādi neuzlabo.

Vismaz pagaidām nav pamata domāt, ka vicemērs savu amatu varētu zaudēt. Kā paziņojis Ogres novada domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis, Helmaņa atkāpšanos viņš nepieprasīs. Bet pēc pāris mēnešiem jau vēlēšanas, un tiesas sprieduma izvērtējums būs vēlētāju rokās. Visticamāk, Helmanis piepulcēsies tām amatpersonām, kas bezgalīgi tiek tiesātas, bet vienlaikus bauda vēlētāju uzticību.