Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Šajā pavasarī gaidāma mazāka bērzu ziedēšanas intensitāte

© Lauris Vīksne/ f64 photo agency

Daudzviet Eiropā zied bērzi, un bērzu putekšņu sezona tuvojas arī Latvijai, ziņo Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorija.

Patlaban bērzi intensīvi zied Francijā, Itālijas ziemeļos un Vācijas dienvidrietumos, bet Polijā izplatīta informācija par drīzu sezonas sākumu.

Latvijā bērzs parasti sāk ziedēt aprīļa pēdējā dekādē, bet sagaidāms, ka šogad tas notiks agrāk. Kopējais bērza putekšņu daudzums 2017.gadā gaidāms ievērojami zemāks par 2016.gadu, jo bērzam vērojams divu gadu produktivitātes periodiskums.

Neskatoties uz iespējami zemāku putekšņu koncentrāciju, jāņem vērā, ka alergēnu saturs putekšņu olbaltumvielās ir atkarīgs no laikapstākļiem brīdī, kad ziedputekšņi izlido no putekšnīcas, un pat pie mazākā putekšņu daudzuma ir iespējamas izteiktas alerģiskas reakcijas.

Bērzam, tāpat kā graudzālēm un ambrozijai, ir vislielākā alerģiskuma pakāpe starp visiem Latvijā sastopamajiem augiem.

Ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķaudīšana, niezēšana, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, svilpšana krūtīs un smaguma sajūta.

Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.