Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Eksperiments vairo vēlmi kustēties

SPORTO VAIRĀK. Kopā ar olimpisko sportisti Inetu Radeviču eksperimenta dalībnieki – Jelgavas 4. vidusskolas skolēni – aizvadīja aktīvu treniņu, lai apņēmība dzīvot kustīgi un aktīvi nepamestu arī pēc eksperimenta © Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Latvijas skolēni, viņu vecāki un skolotāji ikdienā kustas pārāk maz un neizpilda pat Pasaules veselības organizācijas noteikto veselīgas ikdienas minimumu – dienā noiet vismaz 10 000 soļu. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) projekta Sporto visa klase veiktajā fizisko aktivitāšu eksperimentā, kas realizēts sadarbībā ar Latvijas mobilo telefonu, atklājies, ka skolēni ir aktīvāki nekā vecāki un skolotāji, tomēr pat bērnu ikdienā nav pietiekami daudz fizisko aktivitāšu.

Projekta Sporto visa klase eks-perimenta laikā ar viedo aproču palīdzību trīs mēnešus tika fiksēts skolēnu, skolotāju un vecāku pulss, kā arī nostaigāto soļu, pieveikto stāvu, fizisko aktivitāšu intensitātes minūšu un miega stundu skaits. Pasaules veselības organizācija iesaka: lai cilvēks būtu vesels, ar stipru imunitāti, dienā jānoiet 10 000 soļu jeb septiņi kilometri, kā arī vismaz stundu jāveic vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes. Diemžēl eksperimentā atklājās, ka Latvijas skolēni ikdienā veic mazāk soļu, nekā iesaka veselības eksperti, proti, 8450. Skolotāji un vecāki ir vēl kūtrāki, jo dienā noiet vien trīs ceturtdaļas no vēlamā soļu skaita.

Vērtējot fizisko aktivitāšu intensitāti, novērojama līdzīga situācija - skolēni ik dienu aizvada vidēji 53 minūtes, aktīvi kustoties, bet pieaugušie - 26 minūtes. Bērnu fizisko aktivitāšu līmenis būtiski samazinās brīvdienās. Latvijas Olimpiskās komitejas pārstāvis Mārtiņš Mālmeistars norāda uz kādu faktu, proti, 3. un 5. klašu skolēni, kuru klases nepiedalās projektā Sporto visa klase un ik nedēļu skolā aizvada vien divas sporta stundas (Sporto visa klase bērniem nedēļā ir piecas sporta stundas), kļuva aktīvāki, jo eksperimentā bija jālieto viedā aproce, kas parāda gan noieto soļu skaitu, gan fizisko aktivitāšu ilgumu. Eksperimentā arī noskaidrots, ka, bērniem pieaugot, samazinās gan dienā noieto soļu skaits, gan fiziskās aktivitātes - vecāko klašu skolēni bijuši krietni mazkustīgāki, un viņiem aktivitātes līmenis, tāpat kā pieaugušajiem, bijis mazāks nekā vēlamais.

***

UZZIŅAI

Eksperimenta laikā tā dalībnieki kopīgi nogāja 4 960 445 soļus (3779 km), pieveica 8033 stāvus un aizvadīja 35 885 fizisko aktivitāšu minūtes, kas vienādas ar laiku, kurā var noskriet 136 maratonus.