Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Uzzini, kurās nozarēs strādājošie Latvijā saņem visvairāk, kuri- vismazāk

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Pagājušajā gadā straujākais atalgojuma pieaugums bijis vidējos un lielos uzņēmumos, sasniedzot 6%, liecina interneta personāla atlases uzņēmuma "CV-Online Latvia" veiktā atalgojuma pētījuma rezultāti.

Bet mazos uzņēmumos strādājošiem atalgojums audzis par 4%. Tikmēr vidējā neto darba samaksa, ieskaitot prēmijas, kopumā pērn palielinājusies par gandrīz 5%.

Kā secināts pētījumā, joprojām pastāv ievērojamas atšķirības vidējā atalgojumā starp Rīgā un reģionos strādājošajiem, kā arī dažādu biznesa sektoru uzņēmumu vidējo atalgojumu un tā pieaugumu gada laikā.

Analizējot atalgojumu pēc uzņēmumu pārstāvētā biznesa sektora, straujākais kāpums - par gandrīz 14% - pērn bija farmācijas un ķīmiskās rūpniecības un apdrošināšanas uzņēmumiem. Tikmēr augstākais vidējais neto atalgojums jau vairākus gadus vērojams tādos biznesa sektoros kā informācijas tehnoloģijas (IT) un finanses, bet zemākais - izglītība un veselības aprūpe. Lielākas algas ir vidējā un augstākā līmeņa vadītājiem, kā arī kvalificētiem speciālistiem IT, finanšu, mārketinga, pārdošanas un inženiertehniskajā jomā.

Rīgā vidējais atalgojums bija 936 eiro, kas ir augstākais Latvijā, bet zemākais atalgojums bija Daugavpilī - 582 eiro. Bet vidējais atalgojums Kurzemē pērn bija 678 eiro, Zemgalē - 680 eiro, Latgalē - 594 eiro, Vidzemē - 649 eiro, bet Pierīgā un Jūrmalā - 865 eiro.

"Latvijas algu un atlīdzību pētījuma" metodoloģija ir kvantitatīvā aptauja un kvalitatīvā izpēte. Pētījums norisinājās plašākajā algu informācijas datubāzē Latvijā - "Algas.lv". Pētījuma dati tika iegūti no 2016.gada janvāra līdz 2016.gada decembrim, apkopojot informāciju par vairāk nekā 17 000 respondentu.