Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

SPKC: Latvijā nav novērota palielināta leģionāru slimības izplatība

© Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir pārskatījis, papildinājis un uzlabojis kārtību, kādā tiek veikta operatīvā informēšana par legionelozes jeb leģionāru slimības skartu objektu, informēja centra pārstāve Ilze Arāja.

Turpmāk par ūdens paraugu laboratoriskās izmeklēšanas rezultātiem slimības skartā objekta īpašnieks vai apsaimniekotājs un Veselības inspekcija tiks informēta pa telefonu un e-pastu papildu jau esošajai kārtībai - oficiālas vēstules nosūtīšanai pa pastu.

Tāpat par laboratoriskās izmeklēšanas rezultātiem tiks informēta konkrētā pašvaldība un dzīvokļa īpašnieks, kurā tika paņemti ūdens paraugi.

Arāja norādīja, ka nepieciešamības gadījumā SPKC epidemiologi sniegs rekomendācijas leģionāru slimības izplatības ierobežošanai un profilakses pasākumiem pa telefonu.

SPKC uzlabotā kārtība ļaušot iesaistītajām pusēm rīkoties nekavējoties, nepieciešamības gadījumā apturēt leģionāru slimības izplatību un informēt skartā objekta iedzīvotājus.

Vienlaikus SPKC atgādina, ka Latvijā nav novērots saslimšanas gadījumu pieaugums vai palielināta leģionāru slimības izplatība. Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā vidēji tika reģistrēti 33 šīs slimības gadījumi gadā. Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, saslimstība Latvijā ir vidējā līmenī. Katrs saslimšanas gadījums tiek pakļauts epidemioloģiskajai izmeklēšanai, kas ietver inficēšanās apstākļu noskaidrošanu, tostarp arī ūdens paraugu laboratorisko izmeklēšanu iespējamās inficēšanās vietās.

Kā ziņots, Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka ēkas Rīgā, Vesetas ielā 8, apsaimniekotājs teju trīs nedēļas liedzis epidemiologiem pieeju ēkai, kuras iedzīvotājs smagā stāvoklī nonācis slimnīcā ar leģionāru slimību. Tāpat apsaimniekotājs neesot informējis ēkas iedzīvotājus.

Mājas pārvaldniece visas darbības esot saskaņojusi ar mājas valdi, kuras priekšsēdētājs, kinorežisors Arvīds Krievs raidījumam norādīja, ka pārvaldnieces rīcība bijusi pareiza. Viņa esot sekojusi visiem likumiem. Turklāt tiklīdz radušās aizdomas par baktērijas savairošanos ēkā, ūdens temperatūra tikusi palielināta.

Pēc apmaiņas ar vēstulēm vairāku nedēļu garumā, epidemiologi ēkā ielaisti un ieguvuši ūdens paraugus. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs raidījumam norādīja, ka visa māja bijusi piesārņota ar slimību izraisošajām baktērijām.

"Labi, ka šādi gadījumi ir unikāli. Faktiski šogad bijis tikai viens tāds gadījums, kad ir kaut kāda nezināma veida pretestība, lai neinformētu iedzīvotājus un nepalīdzētu veikt epidemioloģisko izmeklēšanu," atzina SPKC pārstāvis.