Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Virs Meroni galvas sāk gūzmēties negaisa mākoņi

© Ekrānšāviņš no avīzes

Vairākas kriminālprocesuālas pārbaudes lietas, nu jau vairāki skandalozu dokumentu kopiju publicējumi par galvu reibinošiem tēriņiem no mantas, kuru Šveices advokātam Rudolfam Meroni glabāšanā uzticējuši daži Latvijas Ģenerālprokuratūras prokurori, – tas liecina, ka prokuroru uzticamības personai sākušās problēmas.

Nu jau Latvijas sabiedrībai plaši zināmais arestētās mantas - «patiesā labuma guvēja tiesību» Ventspils lielajos tranzītuzņēmumos, tostarp Ventbunkerā - glabātājs, Šveices advokāts R. Meroni līdz šim ir baudījis pilnīgu bezprecedenta atbalstu un piesegšanu no dažu Ģenerālprokuratūras un Satversmes aizsardzības biroja ietekmīgu darbinieku puses.

Pēkšņi pār viņa galvu sākuši vilkties draudīgi negaisa mākoņi. Kas tad noticis?

Tiesnesis beidzot saņemas?

Cietušā SIA Pars Termināls (bijušais SIA ManTess) pārstāvis zvērināts advokāts Gatis Dirnēns šā gada februārī ir nosūtījis iesniegumu Rīgas apgabaltiesas tiesnesim Borisam Geimanam, kurā norādīts uz iespējamiem pārkāpumiem un interešu konfliktiem, kurus pieļāvis R. Meroni, glabājot arestēto mantu. Cietušā pārstāvis lūdz izlemt jautājumu par kriminālprocesa uzsākšanu pret R. Meroni. Tāpat cietušā pārstāvis apgalvo, ka Ģenerālprokuratūras prokurors Juris Juriss (viņš arī galvenais R. Meroni «aizbildnis») ir devis atļauju pārdot arestēto mantu par «vismaz trīs reizes zemāku cenu nekā tās patiesā tirgus vērtība».

Pirmo reizi tiesnesis B. Geimans šo iesniegumu «tajā minēto apstākļu izvērtēšanai» pārsūtījis ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram atbilstīgi Kriminālprocesa likuma (KPL) 369. un 371. pantam.

KPL 369. pantā ir noteikts, kādos gadījumos ir jāuzsāk kriminālprocess, bet 371. pantā noteikta tiesas kompetence kriminālprocesa uzsākšanā, proti, tiesai iztiesāšanas laikā iegūtās ziņas vai pieteikumi bez izlemšanas jānosūta prokuratūrai tālākai rīcībai.

Iepriekš (t.i., iepriekšējo astoņu tiesvedības gadu laikā) tiesnesis B. Geimans līdzīgus iesniegumus vai nu mēģināja kaut kā skatīt t.s. Lemberga lietas ietvaros un tur arī noraidīt, vai kaut kā «nomudžināt». No šīm darbībām varēja secināt vienu - tiesa visiem spēkiem cenšas distancēties no mantisko jautājumu risināšanas un neko negrib dzirdēt par to, kā R. Meroni glabā arestēto mantu.

Tagad pirmo reizi tiesa iesniegumu, kas varētu liecināt par R. Meroni negodprātīgo rīcību, ir pārsūtījusi rīcībai prokuratūrai.

Neatkarīgā vaicāja Ē. Kalnmeieram, kāda ir advokāta G. Dirnēna iesnieguma tālākā virzība. Atbildēja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers, norādot, ka «iesniegums saņemts Ģenerālprokuratūrā un notiek tajā norādīto faktu un viedokļu izvērtēšana. Iesnieguma pārbaudes gaitā nekāda cita informācija netiks sniegta».

Ne jau Artusam būs «ziepes»...

Tāpat Neatkarīgā jau rakstīja, ka KNAB, pēc ģenerālprokurora Ē. Kalnmeiera rīkojuma, sācis pārbaudi par iespējamiem Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa pieļautajiem «politisko partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem un iespējamiem Kaimiņa pieļautajiem likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā pārkāpumiem».

Pārbaude sākta pēc sabiedriskā aktīvista Ilmāra Poikāna iesnieguma, kurā teikts, ka A. Kaimiņš, «iespējams, ilgstoši ir organizējis un neatļauti saņēmis finansējumu no Latvijas valsts interesēs arestētās mantas glabātāja Rudolfa Meroni, bet šos naudas līdzekļus nav deklarējis savā amatpersonas deklarācijā, jādomā, to nelikumīguma dēļ». Ģenerālprokurors šo iesniegumu pārbaudes veikšanai nosūtījis arī Valsts ieņēmumu dienestam.

No šā nepāprotami izriet - ja pārbaude tiešām tiks veikta, kā pienākas, parbaudītājiem jānonāk ne tikai līdz Saeimas deputāta A. Kaimiņa, iespējams, saņemtajai naudai, bet arī līdz R. Meroni kontrolēto uzņēmumu izmaksātajai naudai.

Atbilstīgi I. Poikāna iesniegumā teiktajam, A. Kaimiņš neatļauto finansējumu varētu būt saņēmis no SIA Airtech - R. Meroni pilnībā kontrolēta uzņēmuma, kas savukārt naudu saņem no akciju sabiedrības Ventbunkers.

Un te atkal nepatikšanas - tiklīdz KNAB publiski paziņoja, ka uzsācis iepriekšminēto pārbaudi, tā uzreiz Pietiek.com publicēja grāmatvedības tabulas «Ventbunkers apmaksātie SIA Airtech rēķini» 2014. un 2015. gadā, kurās pieminēta arī A. Kaimiņam piederošā SIA Suņu būda.

Tomēr pārējie ieraksti šajās tabulās - ja tās ir adekvātas - liecina, ka Artuss ir tikai peška šajā lielajā «Ventspils stāsta» spēlē un nebūt ne vienīgais «Meroni stipendiāts». Piemēram, tabulās redzams, ka kāds «J. Lozes birojs» par juridiskiem pakalpojumiem 2014. gadā saņēmis 35 000 eiro mēnesī jeb kopumā 385 000 eiro. Savukārt 2015. gada piecos mēnešos šis «J. Lozes birojs» saņēmis jau 277 000 eiro.

Vispār par «juridiskajiem izdevumiem», atbilstīgi šīm tabulām, maksāts piecām, domājams, juridiskām, personām un 2014. gadā šim nolūkam tērēti vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, bet 2015. gada septiņos mēnešos - viens miljons eiro.

Tabulu sadaļā «Mediju konsultāciju pakalpojumi» norādīts, ka kaut kādi neminēti mediji 2014. gadā ir saņēmuši 270 000 eiro, bet 2015. gada septiņos mēnešos - 202 000 eiro. Kas gan ir šie dāsni atalgotie mediji, un ko tad viņi ir slavējuši vai - tieši otrādi - noklusējuši?

Un tad vēl Pietiek.com publicētajās tabulās ir sadaļa «R. Meroni padomes konsultācijas», un šajā sadaļā uzrādītas summas vairāk nekā 800 000 eiro 2014. gadā un 2015. gada septiņos mēnešos - 518 000 eiro.

Tā, lūk, vajag glabāt arestēto mantu.

Kļūst pavisam karsti...

Portāls Diena.lv pagājušo sestdien publicējis rakstu Ventspils arestētie miljoni Meroni uzdzīvei?, ko apliecinājis arī ar vairāku banku kontu izdrukām. Šis materiāls liecina, ka «vismaz 200 tūkstoši gadā tiek tērēti Meroni privātajām izpriecām tikai no Ventbunkera konta vien. Un tās [privātās izpriecas - aut.] nav saistītas nedz ar arestētās mantas saglabāšanu, nedz pamatbiznesa operāciju veikšanu». Publikācijā diezgan sīki aprakstīti R. Meroni tēriņi restorānos Maskavā, Kijevā, Milānā un citur, un var tikai pabrīnīties, kā vienā ēdienreizē var notērēt 644 frankus Cīrihes Ristorante Antiquario vai 2217 eiro Jūrmalas restorānā 36. līnija.

Bet īsta rozīnīte izpeldēja atkal no portāla Pietiek.com. Tur parādījās dokumentu kopijas ne tikai par to, ka topošais Ventspils mēra kandidāts Ģirts Valdis Kristovskis jau kopš pagājušā gada maija pielīdzis 5000 eiro + PVN mēnesī no R. Meroni kontrolētā Ventbunkera.

Tur redzama arī G. V. Kristovska sarakste ar R. Meroni, no kuras izriet, ka abi par iesaistīšanos 2017. gada 3. jūnija Ventspils pašvaldību vēlēšanās pilnā sparā sprieduši vēl pirms līguma slēgšanas ar G. V. Kristovskim piederošo SIA GVK Consulting par iepriekšminēto 5000 eiro maksāšanu - jau kopš 2016. gada janvāra.

Viena no šādām apspriedēm tikusi plānota 2016. gada 4. februārī Vīnē. R. Meroni uz Vīni aicinājis arī Ģ. V. Kristovska sievu, tomēr viņa nav varējusi ierasties, jo esot noslogota darbā Nacionālajā teātrī.

Sarunu sadaļā par pašvaldību vēlēšanām Ģ. V. Kristovskis piedāvā R. Meroni panākt kopēju vienotu izpratni par turpmāko rīcību, tās taktiku un stratēģiju. No sarakstes noprotams, ka otrā sarunu sadaļā plānots skart sadarbības jautājumus investīciju jomā ar augsto tehnoloģiju kompānijām. Vēstulēs Ģ. V. Kristovskis bieži atsaucas uz kādu Olafu un viņa viedokli.

Veids, kā politiķis uzrunā R. Meroni - «Hi, Rudolf» -, liecina, ka viņiem ir ļoti tuvas un draudzīgas attiecības.

Nav šaubu, ka tiek mesti lieli spēki un naudas līdzekļi, lai šīs lietas noklusētu - politiskajos kuluāros ik pa brīdim parādās neoficiāla informācija, kuram atkal medijam un kādiem līdzekļiem ir aizliegts publiskot šo un vēl trakāku informāciju.