Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

ĀM: No CETA iegūs visi eksportējošie Latvijas uzņēmumi

© scanpix

No Kanādas un Eiropas Savienības (ES) Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma (CETA) iegūs gan tie Latvijas uzņēmumi, kas jau šobrīd eksportē uz Kanādu, gan tie, kas to šobrīd apsver, šodien Ārlietu ministrijas (ĀM) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) kopīgi organizētā seminārā teica Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kā aģentūru LETA informē ĀM, seminārā uzņēmēji tika informēti par CETA un tā radītajām biznesa iespējām Latvijas uzņēmējiem, valsts atbalstu jauno tirgu apgūšanā, kā arī plānotajām tirdzniecības misijām. Pasākumā piedalījās arī Kanādas vēstnieks Latvijā Alēns Osērs, kurš atzina, ka Latvija un Kanāda šobrīd ir tuvākas nekā jebkad, tostarp, pateicoties CETA.

Semināra dalībniekiem tika detalizēti skaidrots CETA saturs un galvenie nolīguma radītie atvieglojumi eksportam uz Kanādu - muitas tarifu atcelšana, netarifu barjeru novēršana, kā arī administratīvo procedūru vienkāršošana. Tāpat tika uzsvērtas jaunas iespējas saistībā ar Kanādas publiskā iepirkuma tirgus atvēršanu un citiem jautājumiem.

No uzņēmēju skatupunkta galvenās CETA prioritātes pauda LTRK. Tika uzsvērts, ka Brīvās tirdzniecības līgums ir instruments, kas ļauj rīkoties, lai sekmīgāk apgūtu jaunos eksporta tirgos. Savukārt par plānotajām aktivitātēm un pašu uzņēmēju organizētām tirdzniecības misijām, palīdzot uzņēmējiem ieiet Kanādas tirgū, informāciju sniedza kompānija "Gateway & Partners".

Semināra dalībnieki pauda interesi par eksporta paplašināšanu un jaunām eksporta iespējām uz Kanādu. Diskusijā tika analizēti jautājumi, kas saistīti ar muitas tarifu atcelšanu, dubultas testēšanas un sertificēšanas prasībām, piekļuvi pakalpojumu sektoram un informācijas pieejamību par Kanādas publiskā iepirkuma tirgu.

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 30 uzņēmēji no kokrūpniecības, pārtikas rūpniecības, būvniecības, transporta un loģistikas, IT, kā arī citām nozarēm.