Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dzīvokļu cenas aug kā treknajos gados

© Ekrānšāviņš no avīzes

2017. gada janvāris un februāris, vismaz pēc nekustamo īpašumu tirdzniecības firmas Latio sniegtajām ziņām par cenu pieaugumu Rīgas padomju laiku daudzdzīvokļu māju segmentā, atgādina par iesākumu 2007. gadam, kura vidū cenas sāka krist vēl straujāk, nekā iepriekš bija cēlušās.

Latio norādītie +27 eiro par blokmājas dzīvokļa kvadrātmetru Rīgā ir daudz, ja salīdzina periodu pēdējo astoņu gadu garumā, kopš cenas caurmērā cēlušās vai vismaz nav nolaidušās zem 490 eiro par kvadrātmetru, ar ko beidzās cenu kritiens pēc cenu burbuļa plīšanas. Cenām bija vajadzīgi 90 mēneši, lai pakāptos no sava 490 eiro minimuma līdz 700 eiro pagājušajā gadu mijā, kāds bija pats pieticīgākais cenu novērtējums Ober Haus izpildījumā. Citiem vārdiem sakot, cenas auga vidēji par 2,3 eiro mēnesī. Tajā ilgajā periodā Latio sniegtais cenu novērtējums neko daudz neatšķīrās no Ober Haus un Arco Real Estate sniegtajiem novērtējumiem.

Dažādo firmu sniegtā cenu statistika īstenībā atšķiras mazāk, nekā rāda skaitļi ar +8 eiro par kvadrātmetru triju mēnešu laikā pēc Ober Haus un +39 eiro pēc Latio novērtējuma. Šo skaitļu skaidrojumu sadaļā visas māklerfirmas vienprātīgi pauda, ka vairums darījumu notiek jau pa augstākām cenām, bet vidējo cenu notur darījumi ar tādiem dzīvokļiem, kuriem kādas vainas dēļ cena daudz pieticīgāka. Firmas atšķiras ne tik daudz ar cenām, par kādām notiek darījumi ar šo firmu starpniecību, cik ar metodēm, ar kādām tās izslēdz no kopējās statistikas darījumus ar netipiski zemām vai augstām cenām. Vienprātība ir arī par to, ka cenas ir apgriezti proporcionālas dzīvokļu lielumam. Proti, mazajos dzīvokļos katrs kvadrātmetrs jūtami dārgāks nekā lielajos. Latio pieļauj, ka tā februāra cenu rādītāju ietekmējis mazo dzīvokļu lielāks īpatsvars februāra darījumu masā. Tas varētu ietekmēt Latio uzrādīto cenu korekciju uz leju un izlīdzināšanos ar citu firmu datiem.

Milzīgai cenu krišanai it kā nebūtu pamata jeb vietas, jo cenas taču joprojām ir tuvāk savam tagadējo laiku minimumam nekā maksimumam, kas 2007. gada aprīlī atzīmēts 1720 eiro augstumā. Pagaidām Latvijā nenotiek nekas tāds, kas spiestu cenas atpakaļ uz tiem minimumiem, kādi pieredzēti, kad Latvija vēl nebija Eiropas Savienībā vai kad cenas virpuļoja starp PSRS rubļiem, Latvijas rubļiem un ASV dolāriem pirmseiro laikmetā. Atskats desmit gadu un vēl senākā pagātnē saasina uzmanību uz to, ka blokmājas šajā laikā tomēr būtiski pietuvojušās ja ne uzreiz sabrukšanai, tad jautājumam par katru konkrēto māju, vai tā tiks renovēta vai atstāta sabrukšanai. Simetrijas uzturēšanai atgādināsim par robiem ne tikai betonā, bet arī eiro pirktspējā un sabiedrības uzticībā šai valūtai.

***

Tā šajos laikos nav bijis, ka kaut viena no savu informāciju Neatkarīgajai dodošajām māklerfirmām nosauc Rīgas standartapbūves cenu pieaugumu viena mēneša laikā 27 eiro apmērā par katru dzīvokļa kvadrātmetru

Latio

decembris 0

janvāris +12

februāris +27 755

Arco Real Estate

decembris +2

janvāris +6

februāris +9 720

Ober Haus

decembris +4

janvāris +1

februāris +3 702

***

Viedokļi

Edgars Šīns, nekustamo īpašumu tirdzniecības uzņēmuma Latio valdes priekšsēdētājs:

- Būtu pārāk daudz, ja es jau tagad uzņemtos pateikt, ko nozīmē dzīvokļu cenu celšanās. Par to daudz noteiktāk varēsim spriest šā gada beigās. Šobrīd jāpaļaujas uz to, ka iekšējais pieprasījums pārspēj ģeopolitisko apstākļu izraisīto pesimismu. Dzīvojamais fonds Latvijā ir ļoti, ļoti nolietots un neapmierina cilvēkus, kuri taču ir savām acīm redzējuši, kā dzīvo citur pasaulē. Tad nu mūsu cilvēki iegulda mājokļos visu, kas pārsniedz viņu ikdienas patēriņam nepieciešamo.

Mārtiņš Āboliņš, bankas Citadele ekonomists:

- Mājokļu cenas Rīgā atpaliek ne tikai no Tallinas, kur dzīvo daudzi cilvēki, kas tērē Helsinkos nopelnītu naudu, bet arī no Viļņas, par kuru nav izskaidrojuma, kāpēc tur cenām jābūt par 1/5 daļu augstākām nekā Rīgā. Lietuvieši jau sāk bažīties, vai tik nav uzpūtuši cenu burbuli. Tagadējo mājokļu cenu pieaugumu Latvijā varētu skaidrot tā, ka beidzot pie sava dzīvokļa cenšas tikt skaitliski lielā Atmodas gados dzimušo paaudze, kas pirms desmit gadiem vēl bija par jaunu, lai saņemtu hipotekāros kredītus tad, kad bankas šādus kredītus ļoti labprāt deva.

***

Paātrinājums

Pēc mājokļu cenu vislielāko uzrāvienu apliecinošās māklerfirmas Latio datiem, Rīgas standartapbūves dzīvokļu cenas par kvadrātmetru no 602 līdz 651 eiro aizsniedzās 21 mēnesī, no 551 līdz 704 eiro - 16 mēnešos, bet no 704 līdz 755 - 7 mēnešos, no kuriem lielāko pieauguma daļu devuši šā gada janvāris un februāris. Citu firmu dati apstiprina, ka vismaz par cenu pieaugumu nevajadzētu šaubīties, pat ja pieauguma tempu var novērtēt dažādi.