Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

SLĒPTĀ DEGUSTĀCIJA: Kuru desu izvēlas gardēži?

© f64

Slēptajā degustācijā, ko veikusi Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu, noskaidrots, ka pircēji parTOP 3 kūpinātajām DĀŅU SALAMI desām atzinuši: “Jelgavas Gaļas kombināta”, “Forevers” un “Ardeks” ražojumus.

Tā kā kūpināto desu segmenta sortiments ir ļoti dažāds, degustācija tika veikta tieši DĀŅU SALAMI desām. Vienlaikus jāuzsver, ka Latvijā nav vienotu standartu, kā jāgaršo viena nosaukuma produktiem, lai gan ražotāji vadās pēc līdzīgiem kritērijiem. Atsevišķiem ražojumiem gan ir saglabāts tradicionālais nosaukums, bet receptūra laika gaitā mainījusies. Tomēr tieši šis aspekts palielina degustācijas nozīmi konkrēta nosaukuma ražojumiem, novērtējot un izdarot secinājumus, kādu garšu sagaida patērētāji un kura ražotāja produkts tiek vērtēts visaugstāk.

Šogad, noskaidrojot patērētāju viedokli par populārākajiem gaļas produktiem, LTA pētījumu veic sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu “slēptās degustācijas” veidā. Desas šādā degustācijā tika pasniegtas bez iepakojuma un apvalka. Vērtēšanas kritēriji - ārējais izskats, izskats griezumā, konsistence, garša un smarža.

Pētījumā tiek apkopots gan pircēju, gan ekspertu - topošo un praktizējošo pārtikas tehnologu, kā arī institūta Bior degustatora viedoklis.

Pēc ekspertu viedokļa par labāko kūpināto desu ir atzīta DĀŅU SALAMI (“Forevers”), otrajā vietā DĀŅU SALAMI (“Jelgavas Gaļas kombināts”). Savukārt no pircēju puses saņemtajā vērtējumā par garšīgāko atzīta DĀŅU SALAMI (“Jelgavas Gaļas kombināts”) un par otro - DĀŅU SALAMI (“Forevers”). Interesanti, ka gan ekspertu, gan pircēju viedoklis bija vienots, degustējot “Ardeks” DĀŅU SALAMI ražojumu. Rezultāti vērtējuma anketās un pircēju balsojums to novērtēja ar trešo vietu.