Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Gambietis Džallo, kurš pārsteidzis ar latviešu valodas zināšanām, drīkstēs palikt Latvijā

© Ekrānuzņēmums no video/ TV3 ziņas

Teju 18. gadus vecais Džallo Abduls, kurš Latvijā ieradies no Gambijas savas dzimšanas dienas priekšvakarā ir saņēmis lielisku dāvanu - pateicoties ģimenes un brīvprātīgo juristu neatlaidīgajiem pūliņiem vairāku mēnešu garumā, Džallo tomēr izdevies iegūt termiņuzturēšanās atļauju un palikt Latvijā vēl uz pieciem gadiem, lai pabeigtu skolu, vēsta "TV3 ziņas".

Džallo jau iepriekš ir pārsteidzis Latvijas iedzīvotājus ar labajām latviešu valodas zināšanām, kuras iegūtas tikai aptuveni gada laikā. Tomēr jaunietim tika atteikta uzturēšanās atļauja Latvijā, līdz ar to likums noteica, ka Džallo, līdz ar pilngadības sasniegšanu tiks izraidīts no Latvijas. Tomēr pēc vairāk nekā piecu mēnešu ilgas neziņas un bailēm tikt izraidītam un šķirtam no savas jaunās ģimenes, Džallo atviegloti uzelpo. Tāpat arī viņa aizbildne Estere Zemīte. Puisim prom nebūs jābrauc. Vismaz turpmākos piecus gadus. Pilsonības un migrācijas dienests, balstoties uz faktu, ka Džallo Latvijā mācās 8. klasē, piešķīris viņam termiņuzturēšanās atļauju.

Džallo, atzīst, ka Latvijā viņš jūtas laimīgs un aizbildnes ģimene ir kļuvusi par viņa ģimeni, un viņš nevēlas atgriezties Gambijā: "Es jūtos labi, jo pats svarīgākais ir mana ģimene un laime, un saticība. Es esmu ļoti laimīgs, es domāju, tas ir vissvarīgākais. Viņi ir jauka ģimene, un ja visā pasaulē būtu šitādas ģimenes, visa pasaule būtu laba vieta, jo viņi man ļoti palīdzēja." Jaunietis šobrīd ir apņēmības pilns mācīties valodu un viņa mērķis ir kļūt par žurnālistu.

Gadījums, kad Latvijā dzīvo nepilngadīgs ārzemnieks, kuram atteikts patvērums, bet atrasti aizbildņi, ir nebijis precedents. Tas atklāj arī robus likumos. Piemēram, ar likumu noteikts, ka valsts aizbildņiem maksā 120 eiro mēnesī, par ko uzturēt aizbilstamo. Taču Esterei par Džallo tā nepienākoties.