Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

NVD noraida ģimenes ārstu pārmetumus par e-veselības sistēmu

© vm.gov.lv

Nacionālais veselības dienests (NVD) noraida ģimenes ārstu pārmetumus par e-veselības sistēmas izmantošanas līguma nosacījumiem un sistēmas tehnisko gatavību un skaidro, ka darbs pie sistēmas uzlabošanas notiek nepārtraukti.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja NVD pārstāve Agnese Jasenoviča, dienests patlaban strādā pie e-veselības sistēmas uzlabošanas plāna, kas pēc būtības esot nepārtraukta sistēmas uzlabošana, proti, dienu no dienas tiek identificēta nepieciešamība, tālāk tiek vērtēta tās ietekme uz sistēmas darbību, pēc tam notiek veicamo aktivitāšu apzināšana, darba un laika ietilpības novērtēšana un iekļaušana uzlabošanas plānā tuvākā vai tālākā laikā. Šajā procesā piedaloties ne tikai NVD, bet arī dienesta sadarbības partneri, asociācijas un lietotāji.

Viens no ģimenes ārstu aizrādījumiem bija, ka e-recepšu izrakstīšana prasa pārāk ilgu laiku, taču NVD skaidroja, ka e-veselības sistēmā jau pērn tika veikti uzlabojumi medikamentu atlases mehānismā, kas ļāvis recepšu izrakstīšanas ātrdarbību uzlabot vairākas reizes, turklāt ārsti, kuri jau lieto e-veselību, viņiem atzinuši, ka e-receptes izrakstīšana pacientam aizņem nepilnu minūti.

Tāpat ģimenes ārstus satrauca fakts, ka līgums par e-veselības izmantošanu paredz, ka ārstam jādarbojas trīs segmentos - darba nespējas lapa, recepte un pacientu ambulatorā karte. Taču NVD norāda, ka līgums nenosaka e-veselības ieviesto pakalpojumu apmēru. "Savu vēlmi lietot konkrētu e-veselības sistēmas funkcionalitāti ārstniecības persona izsaka, iesniedzot NVD pieteikuma veidlapu, kurā atzīmē, kādas tieši funkcionalitātes ārstniecības persona vēlas lietot," norādīja Jasenoviča.

Vienlaikus viņa norādīja, ka, tā kā ārstniecības personām jau patlaban ir iespēja pakāpeniski sākt e-veselības funkcionalitāšu apguvi, vieni izvēlās izmantot tikai e-darbnespējas lapu, citi - tikai e-recepti, bet vēl citi - gan vienu, gan otru.

Savukārt uz ģimenes ārstu iebildumu, ka nav panākta vienošanās par to, lai likumā tiktu ierakstīts, ka darba nespējas lapās netiek norādīta pacienta diagnoze, NVD atbildēja, ka Veselības ministrijā izveidotajā un pārraudzītajā darba grupā par juridiskiem jautājumiem šis jautājums tiek skatīts un patlaban nodots NVD novērtēšanai, izvērtējot nepieciešamos darbus un termiņus ar ārējo sistēmu izstrādātājiem, lai arī tie savās izstrādātajās sistēmās spētu ieviest plānotās izmaiņas, notestēt un vienlaicīgi ar e-veselības sistēmu padarīt tās pieejamas lietotājiem.