Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Čurājot policists videokameru drīkstēs izslēgt

© Ekrānšāviņš no avīzes

Kukuļošanas oficiālā statistika liecina, ka ceļu policistu un autovadītāju attiecībās šis piepelnīšanās un atpirkšanās veids arvien ir populārs. Aptuveni 200 neveiksmīgu kukuļošanas mēģinājumu gadā un desmit piecpadsmit kriminālprocesi pret amatpersonām. Policijas vadība pret šo sērgu nolēmusi vērsties ar indivīdu cieņu pazemojošiem līdzekļiem – visi policisti kā potenciāli kukuļņēmēji tiks aprīkoti ar videonovērošanas kamerām, bet visi apturētie vadītāji kā potenciāli kukuļdevēji filmēti.

Svaigākais kukuļošanas gadījums fiksēts 8. martā Jelgavā. Policisti bijuši vienkārši godīgi, vai piedāvātais 50 eiro kukulis par 76 kilometriem stundā pilsētā šķitis par mazu, taču sešdesmitgadīgo šoferi viņi nolēma aizturēt. Policija ziņo, ka pret kukuļdevēju sākts kriminālprocess.

Par neatmaskotiem šoferiem un policistiem - noziedzniekiem statistikas nav, taču nav arī pamata uzskatīt, ka noķerti tiek visi. Drīzāk maza daļa. Tā domā arī Neatkarīgās avots - kāds Pārdaugavas iedzīvotājs, kurš nesen no sava balkona vēroja policijas kukuļņēmēju ekipāžu darbībā. Viens šoferis - kukuļdevējs naudu turpat uz vietas sagrabināja makā. Otrs tika aizsūtīts pakaļ uz bankomātu. Atgriezās, apstājās vēlreiz pie policijas mašīnas un devās projām. Visticamāk, ķīlā bija paturēta tehniskā pase vai vadītāja apliecība. Pa vidu vēl trešais tika noturēts. Iespējams, ka šie konkrētie policisti - noziedznieki jau ir atmaskoto vidū. Šogad uz 1. februāri kriminālprocess sākts pret diviem ceļu policistiem. Pērn pret 15 policistiem.

Policijas vadība par šiem gadījumiem ir satraukta, jo tie grauj institūcijas prestižu, mazina sabiedrības uzticību. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis izdevis pavēli par pretkorupcijas pasākumu ieviešanu. Darbinieki tiek rotēti, lai, ilgstoši kopā strādājot, nepievērtu acis uz kolēģu amata noziegumiem un paši baidītos tādus pastrādāt. Skaidrā naudā policistam līdzi nedrīkst būs vairāk par 30 eiro. Pāris ēdienreizēm droši pietiek. Nekas diži jauns gan tas nav. Bijušais ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš atminas, ka savulaik spēkā bijis aizliegums nēsāt līdzi personīgos mobilos telefonus un vairāk par pieciem latiem.

Trešais pretkorupcijas pasākums ir tehniskie līdzekļi, proti, videonovērošanas aprīkojums. Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis Neatkarīgajai skaidro - tā gluži nebūs, ka policists, uzvelkot formas tērpu, uzreiz automātiski filmēs visu notiekošo un nevarēs pat uz tualeti diskrēti aiziet. Kamerai jābūt ieslēgtai vien tad, kad darbinieks dosies pie apturētā transporta līdzekļa. Ieraksts, priekšnieka skatījumā, ne vien mazinās korupcijas risku, bet arī pasargās policistus no nepatiesām apsūdzībām. Kas attiecas uz skaidras naudas klātbūtni, tā pati par sevi netiek vērtēta kā pierādījums kukuļņemšanas faktam. Policistam nav katru rītu jāuzrāda priekšniekam maka saturs. Taču, ja pret viņu tiek sāktas procesuālās darbības, piemēram, kāds iedzīvotājs no balkona ziņo par pamanītu kukuļošanas faktu, tad gan nauda makā spēlē savu lomu. Ceļu policijas kukuļņemšanas vēsturē ir pat tāds nožēlojams gadījums, ka pieķeršanas brīdī policists - kukuļņēmējs vispirms bēga no drošībniekiem, bet, kad tas neizdevās, ieslēdzās automašīnā un centās apēst 1000 latu. Visas banknotes gan nespēja norīt.

Minētie ierobežojumi attieksies ne tikai uz ceļu policistiem, bet arī patruļpolicijas darbiniekiem - visiem, kas strādā uz ielas. Iemesli nekur tālu pagātnē nav jāmeklē. Vakar Iekšējās drošības birojs paziņoja, ka aizdomās par kukuļņemšanu martā aizturējis trīs Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas. Kriminālprocess sākts par kukuļošanu ceļu satiksmes uzraudzības jomā, lai netiktu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā.