Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Savs darbs patīk vien 36% strādājošo

© F64

Lielākā daļa jeb 64% aptaujāto ar vienāda atalgojuma nosacījumiem labprāt mainītu esošo darba jomu pret citu. Visbiežāk šādu vēlmi izteikuši apkalpojošajā sfērā strādājošie, liecina darba portāla cvmarket.lv veiktā aptauja. Tikmēr apmierināti ar savu esošo darba vietu ir 36% respondentu.

No tiem, kuri labprāt mainītu darba jomu, lielākā daļa atbildējuši, ka vēlas pamēģināt ko jaunu. Tā norāda 39% sieviešu un 32% vīriešu. Otrs populārākais iemesls darba jomas maiņai, ko minējuši 32% sieviešu un 26% vīriešu, ir fakts, ka strādājošie pašreizējā darba vietā jūtas sevi izsmēluši. Trešā populārākā atbilde (attiecīgi 18% un 26%) ir «Man nepatīk mans pašreizējais darbs».

«Reti gadās situācijas, kad, nonākot darba tirgū, strādājošais ar pirmo piegājienu iegūst savu sapņu darbu, tādēļ ir tikai loģiski, ka daudzi strādājošie vēlētas mainīt darba jomu, pat ja atalgojums visur būtu līdzvērtīgs,» aptaujas rezultātus komentē cvmarket.lv personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs.

No 36% respondentiem, kuri nevēlas mainīt darba jomu, visvairāk aptaujāto kā iemeslu norādījuši faktu, ka pašreizējā darba vietā ir ar visu apmierināti. Šo variantu atzīmējuši 56% sieviešu un 38% vīriešu. Otra populārākā atbilde vīriešiem, kuri nevēlas mainīt darbu, ir «Pašreizējais darbs ir mans sapņu darbs». Uz to norāda 28% stiprā dzimuma pārstāvju. Sievietēm šis iemesls ar 14% balsu ir tikai trešais populārākais. Savukārt kā otru biežāko iemeslu 23% daiļā dzimuma pārstāvju norādījušas faktu, ka pārāk ilgi jau strādā esošajā darba vietā un ir pie tā pieradušas. Arī 21% vīriešu šo atbilžu variantu atzīmējuši kā iemeslu darba vietas saglabāšanai.

Nozares, kuru pārstāvji visvairāk ir apmierināti ar esošo situāciju, ir mārketings, reklāma, sabiedriskās attiecības un mediji.

Aptaujā iezīmējas arī vairāki jomu «pāri». Piemēram, visbiežāk apkalpojošajā sfērā strādājošie vēlētos pievērsties kultūras un mākslas jomai. Vairāki šīs nozares pārstāvji labprāt nodarbotos arī ar administratīvo darbu un asistēšanu, kā arī ar tūrismu. Tikmēr administratīvās jomas darbinieki, kuri vēlētos mainīt darbu, arī labprāt pievērstos kultūrai un mākslai. Tādās pašās domās nereti ir arī mārketingā un sabiedriskajās attiecībās strādājošie.

«Redzams, ka kultūra un māksla ir tās jomas, kurās vislabprātāk vēlētos darboties vairums aptaujāto. Šīs ir nozares, kur izpausties radošiem cilvēkiem un apvienot hobiju ar darbu. Taču, tā kā kultūra nav pelnošākā joma, daudzi izvēlas strādāt citos amatos, lai gan labprāt izpaustos mākslā, ja atalgojuma līmenis būtu līdzvērtīgs,» norāda K. Kolosovs.

Kopumā visbiežāk savu darba jomu vēlas mainīt strādājo šie vecumā no 25 līdz 30 gadiem. K. Kolosovs to skaidro ar faktu, ka gados jaunāki cilvēki vēl tikai ir īstās darba vietas meklējumos, turklāt viņi biežāk ir gatavi pārmaiņām un izaicinājumiem.