Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vienu eiro ieguldi – pusotru saņem pēc gada

© Ekrānšāviņš no avīzes

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apkopojusi 2016. gada rādītājus tiem ieguldījumu fondiem, kas savus pakalpojumus Latvijas iedzīvotājiem piedāvā pēc pieteikšanās komisijai.

Latvijā darbojas pāris desmiti ieguldījumu fondu pārvaldnieku, kas pieteikušies vietējam finanšu iestāžu uzraugam. Viņi arī atskaitījušies, ar kādām sekmēm 2016. gadā apsaimniekojuši apmēram ceturtdaļmiljardu eiro. Latvijā fiziskajām un juridiskajām personām nav liegts savu naudu uzticēt arī ārzemju fondiem, bet tiem ir ierobežotas tiesības Latvijā uzbāzties vietējiem iedzīvotājiem. FKTK regulāri brīdina, ka šādi piedāvājumi te tomēr tiek ievazāti.

Šeit aplūkotie ieguldījumu fondi nav pensiju fondi ar terminētu ieguldījumu un to pieauguma izmaksu ieguldītājam. Šajos fondos katrs var naudu iemaksāt un izņemt, kā viņš vēlas, ja atrod tādu fondu, kas apsolās pelnīt klientam naudu atbilstoši klienta noteiktajam laika grafikam. Tikpat brīvi puses var vienoties par savu atbildību, ja cerētās peļņas vietā tiks ciesti zaudējumi.

FKTK apliecinātais ieguldījumu vērtības pieaugums par 51,5% gada laikā neattiecas uz visiem, bet tikai uz dažiem ieguldījumiem uzņēmumu akcijās. Šādi ieguldījumi mēdz beigties arī ar negatīvu rezultātu. Akcijas devušas peļņu tajos gadījumos, kad sakritis konkrēto uzņēmumu akciju un tālāk no šīm akcijām atvasināto finanšu instrumentu cenu pieaugums ar ASV dolāra un Krievijas rubļa maiņas kursa pieaugumu pret eiro.

Latvijā savāktā nauda tiek ieguldīta praktiski visā pasaulē. Piemēram, no pēdējos gados aizvien bēdīgāku slavu guvušās Venecuēlas izvākti visi tur aizpērn ieguldītie 319 tūkstoši eiro, toties Zambijai tikuši +49 tūkstoši un pērnā gada beigās kopā 218 tūkstoši eiro.