Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Piektdaļa uzņēmumu plāno darbinieku atlaišanu

© F64

Salīdzinājumā ar lietuviešu un igauņu kolēģiem Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi uzņēmējdarbības vidi un biznesa iespējas 2017. gadam vērtē ļoti kritiski, liecina jaunākais SEB bankas Baltijas biznesa pārskats. Gandrīz divas trešdaļas uzņēmēju prognozē apgrozījuma kritumu, katrs piektais uzņēmums plāno samazināt darbinieku skaitu, un 40% mazo un vidējo uzņēmumu Latvijā nav gatavi ieguldīt sava biznesa attīstībā.

Kopējais optimisma līmenis mazo un vidējo uzņēmumu segmentā ir samazinājies visās trīs Baltijas valstīs, sasniedzot zemāko līmeni pēdējo trīs gadu laikā. Apgrozījuma pieaugumu šogad prognozē 81% mazo un vidējo uzņēmumu Lietuvā un 69% Igaunijā, kamēr Latvijā šādi nākotnē raugās vien 39% uzņēmēju. 61% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu šogad gaida apgrozījuma samazināšanos. Tam piekrīt 31% Igaunijas un 19% Lietuvas uzņēmumu. Latvijas uzņēmēji Baltijas mērogā ir lielākie pesimisti.

Latvijā ir arī vismazākais to uzņēmumu īpatsvars, kas šogad plāno paplašināt savu darbinieku skaitu - šādi plāni ir 12% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu, kamēr Igaunijā jaunus darbiniekus plāno pieņemt 14%, bet Lietuvā - pat 24% uzņēmumu. Savukārt 19% MVU segmenta uzņēmumu Latvijā šogad darbinieku skaitu samazinās. Lietuvā šādi rīkosies 9%, bet Igaunijā - vien 5% uzņēmēju.

Turklāt Latvijā ir arī augstākais to kompāniju skaits, kas šogad neplāno ieguldīt sava biznesa attīstībā. Šāda nostāja ir 40% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu, 22% Igaunijas un 20% Lietuvas kompāniju.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš Latvijas uzņēmēju pesimismam saskata vairākus iemeslus. «Latvija ir demogrāfiskā bedrē. Ik dienas Latvija zaudē 40 cilvēku (gan demogrāfiskās situācijas, gan migrācijas dēļ). Iedzīvotājiem ir zema pirktspēja, savukārt uzņēmumiem - zema produktivitāte (ar atsevišķiem izņēmumiem). Daudzi eksportspējīgi uzņēmumi gatavo produkciju privātajām preču zīmēm, kas rada mazu pievienoto vērtību ar ļoti zemu peļņas maržu,» atklāj J. Endziņš.

SEB banka mazo un vidējo uzņēmumu aptauju veica pagājušā gada novembrī un decembrī, kad notika aktīvas diskusijas par nodokļu izmaiņām. Iespējams, tas bija viens no Latvijas uzņēmēju pesimisma iemesliem. Ja aptauja tiktu veikta šobrīd, kad Finanšu ministrija ir prezentējusi iespējamās nodokļu izmaiņas Latvijā, uzņēmēji, visticamāk, būtu optimistiskāk noskaņoti.

Arī SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars uzskata, ka tik lielam pesimismam nav pamata. «Mazo un vidējo uzņēmumu segmentā aktivitāte ir ar augošu vektoru. 2016. gadā Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem aizņēmumos esam izsnieguši 213 miljonus eiro, un tas ir par 18% vairāk nekā 2015. gadā. Turklāt eksperti šogad prognozē krietni straujāku IKP izaugsmes tempu, kas pozitīvi ietekmēs arī mazo un vidējo biznesu. Taču arī šajā segmentā uzņēmējiem ir jāmeklē izaugsmes iespējas,» uzsvēra A. Škapars.

Viņa teikto apstiprina auto nomas un līzinga pakalpojumu sniedzēja Sixt vadītājs Baltijas valstīs Arnis Jaudzems, kurš atklāja, ka 2016. gads viņa vadītajam uzņēmumam bijis veiksmīgākais kompānijas vēsturē un viņš arī optimistiski raugās uz šo gadu. «Pesimistiskajā variantā prognozēju 10% pieaugumu, optimistiskajā variantā - 25% pieaugumu,» teica A. Jaudzems.

Aptaujas veikšanas brīdī vispesimistiskāk Latvijā bija noskaņoti uzņēmumi viesnīcu un sabiedriskās ēdināšanas segmentā ar nelielu darbinieku skaitu un apgrozījumu līdz 650 tūkstošiem eiro gadā. Savukārt pozitīvāk nākotnē raudzījās uzņēmumi tirdzniecības un pakalpojumu sektoros, tie uzņēmumi, kuru darbinieku skaits pārsniedz 250 cilvēku, kā arī mazie uzņēmumi ar apgrozījumu līdz 65 tūkstošiem eiro gadā.

***

Viedoklis

Dainis GAŠPUITIS,

SEB bankas makroekonomikas eksperts:

- Uzņēmēju noskaņojums šogad mainīsies uz labo pusi. Gan mazā un vidējā, gan lielā biznesa apgrozījumu pozitīvi ietekmēs aktīvāks patēriņš un kāpjoša pirktspēja. Tomēr atalgojuma pieaugums veidos arī pieaugošu spiedienu uzņēmumu izmaksām, turklāt darbaspēka novecošana un emigrācija uzturēs augstu spriedzi darba tirgū. 2017. gads biznesam sola vairāk iespēju, un no tām visvairāk iegūs tie, kas atrod iespējas eksportēt, iegulda sava biznesa izaugsmē, efektivitātes uzlabošanā un inovācijās.