Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lanku fermā nobeigušies mājlopi trūd zem klajas debess

© F64

Zviedrijas pilsonim Tordam Bengtssonam piederošajā fermā Lankas Priekules novada Kalētu pagastā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis, iespējams, no bada nobeigušos divus liellopus un astoņas cūkas.

Šī saimniecība PVD redzeslokā ir nokļuvusi ne pirmo reizi. Lankās vairākkārt konstatēti dažādi pārkāpumi. Iepriekš saimnieks tika cauri sveikā ar soda naudas samaksāšanu, šoreiz sankcijas var būt bargākas.

PVD, veicot pārbaudi Priekules novada Kalētu pagasta saimniecībā Lankas, konstatējis gan dzīvnieku labturības prasību pārkāpumus, gan klaju biodrošības pasākumu neievērošanu, gan arī pārkāpumus dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu apritē, proti - saimniecībā konstatēti astoņi cūku un divi liellopu līķi sadalīšanās stadijā, kas nav laikus no saimniecības aizvākti, Neatkarīgajai atklāja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. Par saimniecībā konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsākta administratīvā lietvedība.

Lanku saimnieks līdz marta vidum, kad notiks administratīvās lietas izskatīšana, ir solījis samazināt dzīvnieku skaitu un uzlabot dzīvnieku turēšanas apstākļus. Situācijas risināšanā ir iesaistījusies arī pašvaldība. Pirms lietas izskatīšanas PVD veiks atkārtotu pārbaudi saimniecībā. Ja solīto uzlabojumu nebūs, PVD lems par dzīvnieku izņemšanu.

Pagaidām nav zināms, no kā lopiņi nobeigušies. Netiek izslēgta arī iespēja, ka tie nomiruši no bada. Ne Priekules, ne arī apkārtējos novados līdz šim nav ticis konstatēts neviens Āfrikas cūku mēra gadījums. Tuvākie šīs slimības uzliesmojumi konstatēti vairāk nekā 100 kilometru attālumā no Lanku fermas.

I. Meistere stāstīja, ka Lankas arī agrāk ir nonākušas PVD redzeslokā. Saimniecībā vairākkārt konstatēti dažādi pārkāpumi un piemēroti administratīvie sodi. Piemēram, 2015. gada sākumā Priekules novada pašvaldības Administratīvā komisija T. Bengtssonam piesprieda maksāt 100 eiro naudas sodu par to, ka viņš nepieskata lopus un sliktā kārtībā uztur fermas nožogojumus.

Pēc PVD rīcībā esošās informācijas kopumā Lanku fermā tiek turēti ap 150 liellopi un 70 cūkas.

Kurzemes Vārds raksta, ka nobeigušos lopus atraduši policisti, kuri saimniecībā bija ieradušies, lai pārbaudītu ziņojumu par zādzību no fermas. Saimnieks februāra beigās bija policijai ziņojis, ka no traktora nozagtas četras riteņa skrūves, bet no lauka - akumulators ar elektrisko ganu. Ierodoties notikuma vietā, kārtības sargi ieraudzīja cūkas ķermeni sadalīšanās stadijā. PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece laikrakstam sacījusi, ka vizuāli radies iespaids, ka mājlopi varētu būt gājuši bojā, jo nepietiekami baroti un apkopti.

Lanku ferma Kalētu pagastā ir labi zināma. Liellopi šad un tad mēdz izmukt no aplokiem un izbradāt kaimiņu laukus. Arī laikraksts Kursas Laiks ne reizi vien ir rakstījis par šajā saimniecībā notiekošo. T. Bengtssons Kalētu pagastā saimniekojot aptuveni kopš 2012. gada, neviena nesaprasts, vagoniņā, kuru vasarā ieskauj pārauguši dadži, suņuburkšķi un milzu mēslu kaudzes. «Par Torda savdabīgo saimniekošanas manieri jau runājot visā pagastā. Pie zviedra īpašuma nosaukuma nav, arī pastu viņš saņem no kaimiņienes Henitas Kupjanskas. Viņam nerūp ne lopu labturība, ne izbadušo lopu nodarījumi kaimiņu dārzos, ne Latvijas Saeimā sarakstītie likumu krājumi,» pirms diviem gadiem vēstīja Kursas Laiks.

***

UZZIŅAI

Lanku ferma Priekules novada Kalētu pagastā

• Fermā mīt 150 liellopi un 70 cūkas

• Lanku ferma pieder SIA Bengtsson Latvia

• Tā ir dibināta 2006. gadā ar 2000 latu (2846 eiro) pamatkapitālu, lai nodarbotos ar liellopu audzēšanu

• SIA Bengtsson Latvia ir reģistrētas divas amatpersonas: Tords Bengtssons un Leifs Bengtssons

• Saimniecības apgrozījums 2015. gadā bija 5217 eiro, peļņa 684 eiro, datu par 2016. gadu nav

• 2015. gadā valsts budžetā SIA Bengtsson Latvia samaksājis 540 eiro, par 2016. gadu datu nav

• Līdz vakardienai uzņēmumam bija VID administrēto nodokļu (nodevu) parāds 238,20 eiro