Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Viedoklis: Beidziet gausties par bērnu pabalstu Latvijā

© F64

Kāds vīrietis sociālajā medijā facebook ir ievietojis savu viedokli par bērnu pabalstiem Latvijā, kas krasi atšķiras no pēdējā laikā dzirdētajiem viedokļiem par šo pašu tēmu.

Vīrietis raksta:

"Kārtējais jaunais trends, kuram cilvēki, diemžēl, nepadomājot par sprīdi tālāk posto un posto tālāk sociālajos tīklos pa labi un pa kresi- 11 Eiro bērnu pabalsts. Iszūcēji! Zagļu banda! Ko es bērnam varu nopirkt par tādu naudu un tā tālāk un tā tālāk! Norvēģijā lūk pabalsts 120 Eiro, Īrijā, Anglijā pabalsts 250 un un vēl vairāk Eiro! Tikai cilvēki nez kāpēc aizmirst pierakstīt, Īrijā dekrēts ir 7 mēneši, nevis gads vai pusotrs, un pēc tam seko auklīte pa 600 Eiro mēnesī, un pēc tam bērnudārzs 300 ( vismaz) visus gadus līdz skolai. Nezin kāpēc cilvēki aizmirst pierakstīt, ka Norvēģijā jums grūtniecības laikā apmaksātu USG uztaisīs tikai vien reizi ( nemaz nerunājot par 3D utt ) , un atzīmēties jūs visticamāk iesiet pie vecmātes, nevis ginekologa. Vai arī maksāsiet ļoti bargu naudu. Un pēc tam -, bērnudārzs pa vidēji 350 eiro mēnesī ( BEZ ēdiena, ar savām sviestmaizēm) ja gribēsiet lai ēd putras utt, vēl pāris simti Eiro klāt utt. Nemaz nerunājot par Spāniju utt kur dekrēts ir 16 nedēļas, vai USA, kur 4. Mūsu 11 Eiro mums vismaz ‘’ paliek pāri ‘’. Valstīs ar lielajiem pabalstiem tie nespēj nosegt pat pusi no primārajām izmaksām par bērnu aprūpi. Nav, nav pie mums viss ideāli Latvijā, vēl daudz pie kā jāstrādā bērnu labklājības un aizsardzības jomā, bet šoreiz mēs apsmejam to, par ko mūs apskauž lielākā daļa Eiropas bagātāko valstu māmiņas."

Šis viedoklis sociālajā medijā ir izsaucis īstu komentāru jūru. Kāds vīrietis piekrīt šim viedoklim teikdams: "Labi teikts. Varu tik piemetinaat vel kadu piemeru, AUS un NZ berna kopshanas atvaljinajums ir paris nedeljas un plus ko darba devejs ir atvelejis (4 nedeljas max), talak viss uz pashu pleciem. LV jaunajiem vecakiem sudzeties par socialo pabalstu nepietiekamibu ir slinkuma un alkatibas virsotnes."

Arī kāda sieviete dalās ar savu pieredzi: " Taisni vienā dienā runājos ar kaimiņieni, viņa prasīja kāda dzīve mums ir LV - salīdzinot ar Īriju... protams par naudas summām kad runājām viņa bija mazliet izbrīnīta, bet tad kad sāku stāstīt, ka mums dārziņš ir visu dienu , ne kā te 3 h.. par to ka viņi ēd siltu ēdienu, par to ka skolās ir normāls ēdiens, par to cik apmēram maksā mūzikas skola, mākslas skola, sporta skola un kādas būtiskas atšķirības ir...Piemēram, tā pati mūzikas skola - te viņa lielākoties aprobežojas ar vienu klavierstundu - 20 euro? Un kas mums būtu iekļauts 20 euros.. mēneša maksa(pat mazāka būtu), 2 klavierstundas nedēļā, 2 solfedžo stundas un 1 mūzikas literatūras stunda? (tā bija man ) ...
Un skola - jā skolas un dārziņi te ir "bezmaksas" dārziņš 3 h no 3g uz 1 gadu, līdzi jādod ēst... skola bezmaksas, ja neskaita forma, lielākās klasēs kurpes vien maksā 130 euro.. mazajiem nav tik traki.. bet tāpat ap 100 euro formā aiziet.. un grāmatu īre.. katru gadu lielāka paliek.. Fonda nauda..un vēl tas, ka par katru eksāmenu jāmaksā... jaa.. ļoti lēti..
"

Tomēr ir arī pretēji viedokļi: "Pašam sieva strādāja mikrouzņēmumā kad palika stāvoklī, alga 600 eur, zināt cik saņēma dekrēta naudu mēnesī? - nepilnus 300 eur. Pienāca laiks kad dekrēta laiks beidzās un bija jāatgriežas darba gaitās bet bērns bērnudārzā netika dēļ rindas. Tagad pastāstiet man ko lai šādā situācijā tā jaunā māmiņa dara ja ejot strādāt tu ~60% algas atdosi auklei vai privātajam bērnudārzam. Jau dekrēta laikā iztērēji visus ietaupījumus dēļ mazā pabalsta."