Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Eksperti: īres cenas ir nepamatoti augstas

© Ekrānšāviņš no avīzes

Īrēt dzīvokli galvaspilsētā ir dārgi, bet nopirkt savu mitekli daudzi nevar atļauties. Mazo algu saņēmēji, kuriem nav savas mājvietas, priecājas, ja izdodas atrast istabu par saprātīgu cenu. Neatkarīgās eksperti uzsver, ka šobrīd tirgū trūkst kvalitatīvu īres mājokļu vai arī cenas bieži vien ir nepamatoti augstas.

Saņemot minimālo algu, kas šobrīd ir 380 eiro uz papīra, strādājošajam nav iespējams noīrēt vienistabas dzīvokli ar visām ērtībām, liecina Neatkarīgās pētījums. Vienistabas dzīvokļa īre Rīgā svārstās no 165 līdz 300 eiro mēnesī, bet minimālā alga uz rokas, ja nav apgādājamo, ir vien 275,68 eiro.

Īrēt arvien dārgāk

Nekustamo īpašumu kompānija Balsts secinājusi, ka janvārī pieprasījums pēc kvalitatīviem īres dzīvokļiem Rīgā vairs tikai nedaudz pārsniedz piedāvājumu, salīdzinot ar 2016. gada decembri. Vislielākais īres dzīvokļu piedāvājums bijis Purvciemā un Āgenskalnā, bet vismazākais - Vecmīlgrāvī un Bolderājā, kur attiecīgi ir viszemākās cenas dzīvokļiem. Tā kā pieprasījums joprojām pārsniedz piedāvājumu, tas ļāvis nedaudz, līdz 3 procentiem, paaugstināt īres cenas. Pieprasītākie ir 2 un 3 istabu dzīvokļi. Īres maksa mikrorajonos ir vidēji no 5 līdz 8 eiro kvadrātmetrā, savukārt centrā - no 7 līdz 12 eiro kvadrātmetrā.

Pilna servisa nekustamo īpašumu kompānija Latio secinājusi, ka lielākais pieprasījums ir pēc lētākiem īres dzīvokļiem Rīgas centrā ar īres maksu no 300 līdz 500 eiro mēnesī vai mikrorajonos ar īres maksu no 200 līdz 400 eiro mēnesī. Rīgā lielākais pieprasījums ir pēc divu un trīs istabu kvalitatīvi izremontētiem dzīvokļiem jaunajos projektos. Pieprasīti ir arī vienistabas dzīvokļi centrā. Izīrējot tipisku sērijveida divistabu dzīvokli kādā no Rīgas mikrorajoniem par aptuveni 250 eiro mēnesī, īrētgribētāji nav ilgi jāgaida. Latio secinājis, ka šādiem dzīvokļiem īrnieki tiek atrastu burtiski pāris dienu laikā.

Balsta eksperti uzskata, ka pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem galvenokārt nodrošina ārzemju studentu pieplūdums, kuri ierodas Rīgā apmaiņas programmās studiju ietvaros. Ārzemju studentu vidū populārākie ir 2-3 istabu dzīvokļi Rīgas centrā, retāk arī tuvākajos mikrorajonos. Savukārt Latio norāda, ka nerezidentu vidū vēl joprojām ir pieprasīti lieli dzīvokļi vēstniecības rajonos Rīgā. Vasarā palielinās arī interese īrēt kvalitatīvas savrupmājas Pierīgā.

Par minimālo algu minimāla platība

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars Neatkarīgajai skaidro, ka jautājums par minimāliem ienākumiem, kas nepieciešami, lai īrētu vienistabas vai trīs istabu dzīvokli Rīgā, ļoti atkarīgs no cenas. «Pat skatoties uz publiski pieejamo piedāvājumu sludinājumu portālos, var redzēt, ka cenas vienā dzīvokļu segmentā dažreiz būtiski atšķiras. Bet var salīdzināt īres maksājumus ar kredītmaksājumiem bankā: bankas nosacījums ir - kredītmaksājumi var būt līdz 40% no ienākumiem. Tad tie nekļūst par slogu. Lai arī īres maksa nekļūtu par lielu slogu, tai attiecīgi nav jāpārsniedz 40% no ienākumiem,» sacīja A. Škapars.

Tātad, lai noīrētu dzīvokli par 250 eiro mēnesī, ienākumiem vajadzētu būt vismaz 625 eiro, tas ir teju 900 eiro uz papīra. Centrālās statistikas pārvaldes informācija liecina, ka pagājušā gada novembrī aptuveni piektdaļa jeb 164 000 strādājošo saņēma minimālo vai mazāku algu. Ja mitekli par 250 eiro mēnesī īrē divi cilvēki, tad izmaksas varētu būt paceļamas, taču arī šajā gadījumā vismaz vienam no viņiem ir jāsaņem lielāka alga nekā minimālā vai arī jāstrādā vairākās darbavietās.

Neatkarīgā jau rakstīja par Rimi darbinieci, kura bija palikusi bez pajumtes, jo, izšķiroties no drauga, ar kuru iepriekš dzīvoja kopā, viena pati ar savu algu nevarēja atļauties noīrēt dzīvokli. Jaunā sieviete bija spiesta mitināties kāda nama bēniņos Jelgavā. Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite Neatkarīgajai uzsvēra, ka situācija ir atrisinājusies un sieviete ir atradusi mājvietu.

Dienesta viesnīcas un hosteļi

Lai risinātu trūkstošā darbaspēka problēmu, daļa uzņēmumu piedāvā saviem strādājošiem dienesta viesnīcas. Tādas ir arī Rimi Latvia. I. Bite atklāja, ka uzņēmumam dienesta viesnīcā ir 70 vietas un, ja pieprasījums pēc tā pieaug, tad Rimi meklē iespēju palielināt vietu skaitu. Dienesta viesnīca Rimi ir tikai Rīgā, un tā darbiniekiem ir bez maksas.

Savukārt Maxima Latvija saviem darbiniekiem piedāvā septiņas dienesta viesnīcas. Piecas no tām ir dažādās vietās Rīgā, viena Olainē un viena Ogrē. Maxima Latvija sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Udrase

Neatkarīgajai stāstīja, ka dienesta viesnīcās kopumā ir aptuveni 380 vietu, kas visas tiek arī izmantotas. «Ir darbinieki, kas dienesta viesnīcu izmanto dažas dienas mēnesī, bet ir tādi, kas dzīvo visu mēnesi. Dzīvošanu dienesta viesnīcā apmaksā uzņēmums,» teica Z. Udrase.

Tomēr ne jau visi uzņēmumi piedāvā saviem darbiniekiem dienesta viesnīcas. Daļa strādājošo, kuri nevar atļauties noīrēt dzīvokli vai istabu, izmanto hosteļus, kuros dzīvo, piemēram, no pirmdienas līdz piektdienai, bet brīvdienās dodas uz mājām. Rīgā gultasvietas cena kopējā istabā ar citiem iemītniekiem svārstās no 5 eiro līdz 14 eiro diennaktī, kas ir aptuveni 100 eiro līdz 280 eiro par četrām nedēļām.

Dzīvokļa iegādes šķēršļi

Eksperti ir vienisprātis, ka pašreizējo augsto īres cenu dēļ šobrīd maksa par kredītā ņemtu dzīvokli ir mazāka nekā tad, ja identisks dzīvoklis tiek īrēts. Tomēr dzīvokļa iegādi daudzi nevar atļauties pirmās iemaksas dēļ, kas ir aptuveni 15 procenti no kopējās summas. Piemēram, dzīvoklim, kura cena ir 40 000 eiro, pirmā iemaksa ir aptuveni 6000 eiro.

«Lai finansējumu mājokļa iegādei saņemtu bankā, svarīgi, lai ikmēneša maksājumi nepārsniedz 40% no ienākumiem (protams, katrs gadījums ir individuāls un ir atkarīgs no algas apmēra). Jāņem vērā arī pirmās iemaksas nepieciešamība - lai sakrātu nepieciešamo summu, bieži vien vajadzīgi 2-3 gadi, ja katru mēnesi uzkrājumam novirzītu daļu no algas. Aplūkojot konkrētāku piemēru, teiksim, vienistabas dzīvoklis Purvciemā vidēji maksā 40 tūkstošus eiro. Ņemot mājokļa kredītu uz 30 gadiem ar pirmo iemaksu 15%, ik mēnesi būs jāmaksā apmēram 160 eiro. Šādā gadījumā aizņēmēja ienākumiem jābūt vismaz 600-700 eiro mēnesī. Tiem, kas apsver mājokļa kredīta ņemšanu, iesākam pieturēties pie principa, ka nav ieteicams aizņemties summu, kas pārsniedz četras gada algas. Šāds nosacījums sabalansē riskus ieslīgt pārmērīgās kredītsaistībās, līdz ar to, ievērojot šādu principu, arī banka ir labvēlīgāka,» uzsvēra A. Škapars.

***

Īres dzīvokļu cenas Rīgā*, eiro/mēnesī

1 istabas 100-350

2 istabu 100-900

3 istabu 250-1800

4 istabu 400-1800

* ar visām ērtībām

Avots: ss.lv

***

Viedokļi

Normunds Dūcis, Swedbank Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas jomas vadītājs:

- Īres tirgus ir interesants gan tiem iedzīvotājiem, kuriem ir vēlme justies brīviem un paturēt iespēju mainīt savu dzīves vietu atbilstoši nepieciešamībai, gan arī tiem, kuriem konkrētajā brīdī nav iespēju iegādāties savu īpašumu nepietiekamu uzkrājumu vai nepietiekamu pierādāmu ienākumu dēļ.

Izdarot izvēli starp dzīvesvietas iegādi vai īrēšanu, būtiskākais faktors ir spēja aizņemties - finansiāls ietaupījums īrējot neveidojas, jo pie pašreizējām augstajām īres cenām Rīgā un zemajiem kredītu procentiem, mājokli iegādājoties, mēneša izmaksas pat būtu zemākas. Kā piemēru varam paņemt divistabu dzīvokli centra nomalē, kura īres maksa svārstītos ap 350 eiro mēnesī, un šāda dzīvokļa kredīta maksājums būtu aptuveni 280 eiro mēnesī. Lai šādu izremontētu dzīvokli nopirktu, klientam pietiktu ar 800-850 eiro mēneša ienākumiem. Šajā gadījumā klientam ir jābūt drošam par savu ienākumu apmēru arī nākotnē, kas īrēšanas gadījumā nav tik būtiski, jo, ienākumiem samazinoties, var viegli atteikties no esošā mitekļa un domāt par kaut ko lētāku.

Arnis Škapars, SEB bankas valdes loceklis:

- Galvenās tendences, kas iezīmējas īres tirgū šobrīd - augsts pieprasījums un neadekvāts piedāvājums. Trūkst kvalitatīvu īres mājokļu, vai arī cenas bieži vien ir nepamatoti augstas.

Īres tirgus ir cieši saistīts ar jauno dzīvokļu pārdošanas apjomiem un to cenām, kā arī ar paredzēto studentu kopmītņu attīstības projektu realizāciju Rīgā. Par cenām runāt ir ļoti grūti, jo tirgus ir diezgan necaurspīdīgs. Tomēr nekustamo īpašumu kompāniju vērtējumā pērn cenu līmenis dārgajā segmentā ir krities, savukārt lētajā segmentā tas ir stabils.

Ņemot vērā augstās īres cenas, kā arī zemās procentu likmes kredītiem, šobrīd ir labs brīdis izvērtēt mājokļa iegādes iespējas. Pēc SEB bankas aprēķiniem, šobrīd jauniem kredītiem vidējā ikmēneša maksa ir ap 240 eiro, bet īres cenas vidēja izmēra mājoklim parasti ir augstākas.