Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Čakša un Kučinskis meklēs risinājumu dzemdību speciālistu atalgojuma palielināšanai

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Veselības ministre Anda Čakša šodien tiksies ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), lai runātu par risinājumiem dzemdību speciālistu atalgojuma palielināšanai.

Tikšanās notiks Ministru kabinetā no plkst.14.30 līdz aptuveni plkst.16.

Jau ziņots, ka dzemdību speciālistu un vecmāšu atalgojuma palielināšanai Veselības ministrija (VM) nepieciešamos līdzekļus sākotnēji meklēs sistēmas iekšienē, bet pēc tam mēģinās tos iegūt no valsts.

Kā vakar pēc tikšanās ar Rīgas Dzemdību nama speciālistiem žurnālistiem pastāstīja Čakša, šobrīd no dzemdību tarifa netiek segtas piemaksas 75% apmērā par darbu nakts stundās, līdz ar to ārstniecības iestādes finansējumu nakts stundu apmaksai paņem no citām tarifa pozīcijām vai "kādam nesamaksā pietiekami daudz". Tāpat finansējums tiks meklēts papildu posteņu finansēšanai, lai nodrošinātu palīdzību.

Čakša skaidroja, ka, palielinot tarifu, lai no tā jau sākotnēji varētu nosegt piemaksas 75% par darbu nakts stundās, kopumā atalgojums dzemdību speciālistiem un vecmātēm varētu pieaugt par 20%. Šī iecere attiecas uz visiem dzemdību speciālistiem un vecmātēm, ne tikai tiem, kuri strādā Dzemdību namā.

Čakša gan vēl negribēja runāt par to, cik liels finansējums ir nepieciešams un no kurienes tas tiks iegūts - šādi aprēķini tapšot vēlāk. Viņa gan atzina, ka "visdrīzāk tā nauda tiks skatīta iekšēji sistēmā, bet pēc tam - meklējot, kā to iegūt no valsts". Vaicāta, vai tas nozīmē, ka kādam veselības aprūpes sistēma finansējums tiks atņemts, ministre atbildēja, ka no sākuma ir jāsaprot, kas ir prioritātes un kā līdz tām tikt.