Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Zināms, kāds laiks mūs sagaida martā

© F64

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs vēsta, ka marts iesāksies ar pavasarīgu gaisa temperatūru, tomēr mēneša vidū tā var nokristies līdz pat -15 grādu atzīmei.

Vilis Bukšs savā blogā raksta, ka marts ir pirmais pavasara mēnesis un tā sākums būs salīdzinoši pavasarīgs. Laikā ap kļavu sulām veltītu dienu (6.marts) temperatūra dienā dažviet var pakāpties līdz plus 8, 9 grādiem. Nokrišņi, kas pārsvarā lietus, īslaicīgi. Marta vidū, laikā ap Gregoru (12.marts) un Jevdokiju (14.marts), laika apstākļi mainīgi. Naktīs neliels sals, dienās atkusnis. Nereti sniegs, lietus un atkala. Apledojums.

Ap Jāzepa dienu (19.marts) dažviet skaidrās naktīs temperatūra var nokrist līdz mīnus 12, 15 grādiem. Šajā laikā ziema vēl pūlēsies atspēlēties, jo vēlāk, ap Pavasara Māru (25.marts) un pēc tam strauji kļūs siltāks un mūs aplaimos īsti pavasarīgas dienas. Marta beigās temperatūra vietām var sasniegt plus 10, 12 grādu. Dienas lielākoties sausas un saulainas. Nokrišņi īslaicīgi. Tas būs laiks, kad strauji atgriezīsies mūsu gājputni (lauku cīruļi, strazdi, ķīvītes), arī pirmās baltās cielavas un stārķi. Bērziem sāks tecēt sula un mežmalu saulainajās piekalnēs uzziedēs zilo vizbulīšu jūra…

Kopumā marts būs tuvu vidējam gan temperatūru gan nokrišņu ziņā. Latvijas vidienē un austrumos drusciņ siltāks kā parasti, bet Latvijas rietumos parasts piejūras marts. Niecīga sniega sega un neaizsalušas lielākās upes ļaus izbēgt arī no lieliem pavasara paliem. Tālāk sekojošais aprīlis rādās būt pārsvarā sauss, ar nakts salnām līdz Lieldienām (16.aprīlis) un siltu laiku pēc tam.