Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

PROGNOZES: Latvijā palielināsies dārzeņu cenas

© F64

Pavasarī beidzoties Latvijā pērn ievāktajai vietējai ražai, dārzeņu cenas Latvijā varētu palielināties saistībā cenu kāpumu Eiropā, sacīja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa.

Viņa teica, ka šogad janvārī Eiropā būtiski palielinājušās dārzeņu cenas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Lielākais cenu pieaugums bijis lauka dārzeņiem, kā piemēram, salātiem un gurķiem. Tas saistīts ar šogad dārzeņu audzēšanai nelabvēlīgajiem laika apstākļiem vairākās Eiropas valstīs, kamdēļ atklātā tipa siltumnīcās grūtāk iegūt pietiekami kvalitatīvu un labu ražu. Daudz lauka dārzeņu tādās valstīs, kā piemēram, Spānijā šogad nosaluši, līdz ar to kopējais dārzeņu cenu līmenis Eiropā cēlies. Lai arī Latvijā pagaidām dārzeņu cenas nav palielinājušās, tiklīdz beigsies pērn ievāktā vietējā dārzeņu raža, kas pagaidām uztur zemāku kopējo cenu līmeni, dārzeņi kļūs dārgāki arī šeit.

"Neraugoties uz nelielo ažiotāžu, ka spāņu un citi dārzeņi kļuvuši ļoti dārgi, jo viņiem ir nelabvēlīgi laikapstākļi, kas ietekmē tirdzniecību arī Latvijas veikalos, Latvijā cenas pagaidām nav mainījušās, jo lielveikali Eiropā vadās pēc lētākās cenas piedāvājuma," sacīja Strazdiņa, piebilstot, ka Baltijas valstis un Polija ir pēdējās, kur saglabājušās iepriekšējās zemākās cenas. Kad beigsies šī raža, dārzeņu cenas Latvijā kāps.

Pēc viņas teiktā, Eiropā dārzeņu cenas mazliet palielinājās jau pērn decembrī, bet būtiski salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu kāpa janvāra otrajā pusē. "Citu Eiropas valstu veikalos dārzeņi ir dārgāki nekā tie ir bijuši līdz šim. Vairumtirdzniecības piedāvājumā Nīderlandē, Vācijā un Spānijā cenas ir salīdzinoši ļoti augstas. Nesen pēdējais kartupeļu cenu piedāvājums no Nīderlandes sasniedza 30 centus," sacīja Strazdiņa, piebilstot, ka Latvijā kartupeļu vairumtirdzniecības cenas joprojām ir 13-15 centi.

Vienlaikus viņa piebilda, ka dārzeņu cenu kāpums vairāk ietekmē tieši pašus audzētājus, savukārt pircēji Eiropas veikalos to izjūt mazāk. "Veikalu cena ļoti neizmainās, ko varētu uzskatīt par pozitīvo, jo veikals liek mazāku uzcenojumu un ievēro buferjoslu," sacīja Strazdiņa.

Latvijā dārzeņu cenu pieaugumu sekmēs ne tikai cenu kāpums Eiropā, bet arī izejvielu cenu pieaugums. Latvijā būtiski pieaugušas elektroenerģijas izmaksas, maksa par autopārvadājumiem. Pieaugušas arī minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu cenas.

Viņa piebilda, ka patērētāji Latvijā cenu kāpumu izjutīs tajā brīdī, kad Latvijas vietējā izejviela beigsies un būs jāpāriet uz importu, tad cenu kāpums būs ļoti straujš. Latvijā dārzeņu cenas, visticamāk, nepakāpsies līdz Eiropas līmenim, jo Latvijā ir vispārējais vairumtirdzniecības cenu līmenis vienmēr bijis zemāks nekā Dānijai, Zviedrijai, Nīderlandei Vācijai.

Kooperatīvs "Mūsmāju dārzeņi" reģistrēts 2006.gadā Ogres novada Galiņu pagastā un apvieno SIA "Dimdiņi Agro", SIA "Sigro", kā arī zemnieku saimniecības "Galiņi", "Bračas", "Dārzi", "Zūmaņi", "Sīļi", "Sviķi", "Īskāji" un "Kliblapsas".

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem "Mūsmāju dārzeņu" apgrozījums 2015.gadā bija 4,492 miljoni eiro, kas ir par 30,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa samazinājās par 2,2% un bija 199 860 eiro.