Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Eiropā fiksēta paaugstināta radioaktivitāte; vai jāsatraucas arī Latvijā?

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Eiropas mediji šīs nedēļas sākumā ziņoja, ka vairākās valstīs gaisā konstatēta paaugstināta radioaktīvā joda-131(I-131) daļiņu klātbūtne. Latvijas iedzīvotājiem radies pamatots satraukums, vai šo Eiropas valstu vidū ir arī Latvija.

Janvārī nedaudz palielināta joda-131 koncentrācija atklāta Somijā, Polijā, Čehijā, Vācijā, Francijā, Spānijā un Norvēģijā. Savukārt Latvijas Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Maruta Bukleviča sarunā ar portālu nra.lv informēja, ka Latvijas Radiācijas drošības centrs (RDC) ne šī gada janvārī, ne februārī Latvijā nav konstatējis paaugstinātu I-131 koncentrāciju.

Te gan jāatzīmē, ka Eiropas valstīs tiek izmantota atšķirīga mērīšanas metodoloģija. Piemēram, valstīs, kurās konstatēta joda-131 paaugstinātā koncentrācija, tiek izmantota metodoloģija, kas paredz gaisa aerosolu uzkrāšanu uz filtra ilgākā laika periodā un to analizēšanu laboratorijā. Šāda veida metode ļaujot konstatēt pat nelielus I-131 koncentrācijas pieaugumus, norāda M.Bukleviča. Tikmēr Latvijā Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs uztur radiācijas monitoringa agrīnās brīdināšanas sistēmu, kas mēra radionuklīdu radioaktivitāti gaisā, aerosolu radioaktivitāti aerosolos un ūdens radiācijas monitoringu. Sistēma veidota tā, lai detektētu paaugstinātu radioaktivitātes līmeni, kodolavāriju un radioloģisko incidentu un avāriju gadījumos.

VVD apstiprina, ka joprojām nav zināms, kas izraisījis joda I-131 koncentrācijas palielināšanos Eiropā, tomēr britu medijs “The Independent” izteicis pieņēmumus, ka šīs izmaiņas, iespējams, saistītas ar kādu slepeni veiktu kodolizmēģinājumu. Lai veiktu papildu mērījumus un skaidrotu vielas izcelsmi, uz Eiropu nosūtīta speciāla ASV armijas lidmašīna “WC-135”. Šis lidaparāts tiek izmantots, lai analizētu radioaktīvo piesārņojumu pēc dažādām katastrofām.

Latvijas iedzīvotājiem nav arī pamata satraukumam par to, ka VVD neziņotu par kādas vielas paaugstinātu koncentrāciju gaisā Latvijā. “Konstatējot radiācijas līmeņa izmaiņas, vai saņemot informāciju no starptautiskajām organizācijām vai valstīm, VVD RDC izvērtē potenciālo bīstamību iedzīvotāju veselībai un saskaņā ar šo novērtējumu sniegtu atbilstošu informāciju iedzīvotājiem,” sarunā ar portālu nra.lv norāda Bukleviča.

Tāpat iedzīvotāji radiācijas līmenim Latvijā var sekot līdzi VVD mājaslapā, kur pieejami apkārtējās vides un gamma starojuma dozas jaudas mērījumi un ūdens radiācijas monitoringa dati.

UZZIŅAI:

  • Jods-131 ir viens no joda radioaktīvajiem izotopiem, kura pussabrukšanas periods ir astoņas dienas
  • Radioaktīvais jods tiek izmantots kodollādiņos un arī medicīnā
  • Eiropā konstatētā paaugstinātā I-131 koncentrācija nerada draudus cilvēku veselībai