Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Austrumu slimnīcas valdes locekļi darbu pametuši pēc VK ziņojuma

© F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga un valdes loceklis Viestura Boka atlūgumus iesnieguši dienu pēc tam, kad Valsts kontrole (VK) Veselības ministrijai nosūtījusi revīzijas projektu par slimnīcas vadības darba efektivitāti.

Kā šodien žurnālistiem pastāstīja veselības ministre Anda Čakša, vakar pēcpusdienā saņemts VK ziņojums ar nosaukumu "Vai austrumu slimnīcas darbības efektivitāti ir iespējams uzlabot?". Revīzījā esot veikta izpēte par to, cik efektīvi dažādās jomās darbojusies slimnīcas vadība.

"Šodien, saņemot atlūgumus, man tas nav pārsteigums, ņemot vērā, ka secinājumi par efektīvu pārvaldību ir slikti," norādīja ministre.

Revīzijā secināts, ka finansējums nav izmantots efektīvi. Čakša norādīja, ka slimnīcā joprojām nav notikusi laboratoriju apvienošana, bet tā vietā ir izmantots neefektīvs ārpakalpojums, proti, slimnīcai pašai šo pakalpojumu nodrošināt būtu lētāk.

Ministre arī uzsvēra, ka laikā, kad veselības aprūpei ir nepietiekams finansējums, svarīgi, ka procesi tiek organizēti pareizi un caurskatāmi. Darbi slimnīcas valdei neesot vedušies arī ar pacientu plūsmu organizēšanu.

Taujāta, vai šis VK ziņojums vēlāk varētu būt kalpojis par iemeslu neuzticības izteikšanai slimnīcas valdei, Čakša norādīja, ka "tas varētu būt kā iemesls, protams". Viņa arī piebilda, ka saistībā ar vairākām konstatētajām problēmām viņa jau iepriekš valdei bija devusi uzdevumus, tomēr tie netika izpildīti.

Ministre norādīja, ka jau šobrīd esošajai valdei ir doti skaidri uzdevumi, kas jāpaveic. Uzdevumi saistīti ar procesu efektivizāciju, cilvēkresursiem, pakalpojumu pieejamību pacientiem un tamlīdzīgi. Viņa piebilda, ka daudzas lietas var izdarīt bez vai ar maziem finanšu resursiem.

Atbildot uz to, ka atlūgumus iesniegušie valdes locekļi publiski ir pauduši, ka no darba aiziet, jo nav apmierināti ar Veselības ministrijas darbu, Čakša sacīja, ka "man žēl viņu, ņemot vērā, ka viņi kā valde atbild par slimnīcas vadību".

Ministre skaidroja, ka viņas uzdevums ir politiski skatīties uz visu sistēmu kopumā nevis kā "mātei pieskatīt mazus bērnus". "Es saprotu viņu iebildumus, bet šobrīd viņi jau ir pieņēmuši savu lēmumu," norādīja politiķe.

VK revīzijas ziņojums vēl nav publiski pieejams un šobrīd tiek gaidīti ministrijas komentāri par secināto.