Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

BRĪDINA: Latvijā strauji izplatās suicidālā sociālo tīklu spēle "Zilais valis"

© F64

Latvijas pusaudžu vidū izplatās spēle "Zilais valis", kuras augstākajā - 50.līmenī - ir jāizdara pašnāvība.

Interešu izglītības iestāde "Laimes kalve" ar nodarbībām par saskarsmi un motivāciju mācīties viesojās kādā lielā Latvijas skolā. Jāpiebilst, ka jau 2016.gadā LTV raidījums "de facto" informēja, ka biedrība "Laimes kalve" ir cieši saistīta ar scientoloģijas kustības atzariem - starptautisko organizāciju "Starptautisks fonds Ceļš uz laimi". Lai gan tā ir biežs viesis Latvijas skolās, raidījums "de facto" informē, ka Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija jau pirms vairākiem gadiem apziņojusi skolas norādot, ka "Ceļš uz laimi" materiāli nav piemēroti bērniem.

Vienā no lekcijām "Laimes kalvei" skolēni sarunās ļoti bieži minēja vārdu salikumu "Zilais valis". Lielais vairums domāja, ka "Laimes kalves" lektores uz skolu atnākušas, lai runātu ar viņiem par šo spēli. Sarunu laikā lielu uzmanību pievērsa daudzo skolnieku skaits ar dažādām roku traumām. Pajautājot par traumu iemeslu, atbildes izskanēja visai dažādas: neveiksmīga rīkošanās ar nazi, nejauša trauma. Tomēr tuvumā esošo skolēnu reakcijas uz šīm atbildēm bija vien smiešanās.

Lai noskaidrotu, kas tad ir minētais "Zilais valis", Interešu izglītības iestādes "Laimes kalve" pārstāvji nolēma sameklēt vairāk informācijas. Liels bija pārsteigums, ka zem nosaukuma "Zilais valis" atklājās ļoti nežēlīga un dzīvībai bīstama spēle. Par to tūlīt pat informēja arī skolas direktori, kura neko nebija dzirdējusi par šādu spēli, vien ievērojusi, ka daudzi pusaudži atgriezušies pēc brīvdienām ar dažādām traumām. Iespējams, tiešām šie jaunieši brīvdienās aktīvi atpūtušies un tā sevi savainojuši. Taču piesardzība un informētība nekad nav lieka. Tāpēc skolas vadība saņēma gan plašāku informāciju par spēles postošajām sekām, gan ieteikumu parunāt ar traumēto pusaudžu vecākiem.

Lai pasargātu Latvijas pusaudžus, interešu izglītības iestāde "Laimes kalve" vēršas pie vecākiem un pedagogiem, vecākajām māsām un brāļiem - pievērsiet uzmanību pusaudžu uzvedībai! Ja bērnam pēkšņi parādās dažādas traumas, iespējams, vaļa skrāpējums uz rokām vai citur uz ķermeņa, ja jūsu pusaudzis pēkšņi sāk ļoti agri celties, ir neizgulējies, norūpējies, ir iespēja, ka viņš pēc draugu ieteikuma ir iesaistījies šādā spēlē. Paskaidrojiet, ka no šīs spēles vienmēr ir iespējams izstāties bez jebkādām bīstamām sekām, neskatoties uz draudiem izrēķināties ar viņa tuviniekiem.

Spēlē iesaistās pārsvarā bērni pusaudži no deviņu līdz piecpadsmit gadu vecumam. Visa spēle orientēta uz sevis kropļošanu un iznīcināšanu. Spēlei, kā jau minējām, ir 50 līmeņi, pēdējais no tiem pieprasa veikt pašnāvību. Pirmajās dienās bērni graiza rokas un, lai pierādītu uzdevuma izpildi, izliek šīs bildes internetā. Diemžēl, ja kādu uzdevumu pusaudzis atsakās pildīt, viņam piedraud, ka cietīs viņa ģimene. Pusaudžu vecumā bērns ir uzņēmīgs un vēlas pamēģināt dažādas riskantas spēles, tāpēc, baidoties par savu ģimeni, "iet līdz galam". Cik noprotams, Latvijā šī spēle ir kādus pāris mēnešus.

Iespējams, spēlei pievēršas tie bērni, kuriem trūkst saskarsmes ģimenē vai skolā. Šādā gadījumā ģimenes locekļiem vajadzētu vairāk runāt un izskaidrot bērnam, ka viņš ir vajadzīgs un svarīgs gan ģimenei, gan sabiedrībai.

Saskarsmes problēmas var palīdzēt regulēt arī interešu izglītības iestāde "Laimes kalve". Arī skolotāji saka, ka skolēni dažreiz vairs "nedzird" viņus, tāpēc lektori "no malas" bieži vien var ietekmēt viņu viedokli daudz vairāk, jo pasniedz informāciju no cita skatupunkta.

Tikmēs Latvijas sociālā tīklā "draugiem.lv" pārstāvis Jānis Palkavnieks sarunā ar ziņu aģentūru LETA norādīja, ka "nāves spēle" šajā sociālajā tīklā vēl nav parādījusies.

Runājot par to, ko "Draugiem.lv" darīs, ja parādīsies informācija par šo spēli, Paklavnieks norādīja, ka rīcības scenārijs būs tāds pats, kā citos gadījumos ar nevēlamu saturu. "Joprojām esam pateicīgi lietotājiem visās vecuma grupās, kuri ziņo par nevēlamu saturu un tad mēs to dzēšam, lietotājus bloķējam un nepieciešamības gadījumā iesaistām policiju," LETAI skaidroja Palkavnieks.