Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Dzemdību nama liktenis valsts rokās

TIKŠANĀS. Rīgas mērs Nils Ušakovs sacīja, ka no Rīgas Dzemdību nama vēstules uz Veselības ministriju par algu jautājumu rakstītas jau no 2013. gada un ka pašreizējā veselības ministre Anda Čakša vienīgā tik ātri atsaukusies diskusijai. Jautājums – vai tikpat ātri arī izdosies vienoties par reālu risinājumu? © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Mēs teorētiski un arī praktiski varētu uzņemties apmaksāt Rīgas Dzemdību nama saimnieciskos izdevumus, piemēram, segt komunālos maksājumus, kā rezultātā slimnīcai būtu vairāk līdzekļu atalgojuma palielināšanai ārstiem, vecmātēm un māsām, taču tas nebūtu pareizi attiecībā pret citiem mediķiem, piemēram, vecmātēm un ārstiem, kuri strādā Stradiņa slimnīcā, pēc tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Abas amatpersonas tikās, lai risinātu jautājumu par situāciju Rīgas Dzemdību namā, kur ginekologi - dzemdību speciālisti un vecmātes uzrakstījuši vēstuli, lūdzot nekavējoties risināt atalgojuma jautājumu Rīgas Dzemdību namā un brīdinot: ja problēma netiks risināta, mediķi varētu pārtraukt darba attiecības ar ārstniecības iestādi vai samazināt slodzi, nestrādāt nakts dežūras un brīvdienās. Tā kā valsts no šā gada ir palielinājusi tarifu par dzemdībpalīdzību, mediķiem vajadzēja sagaidīt algas pielikumu, taču faktiski tas tikai nedaudz pārsniedz desmit eirocentu. Atalgojums neapmierina arī ārstus un vecmātes Stradiņa slimnīcā, kur likme par stundas darbu ir vēl zemāka nekā Dzemdību namā.

Rīgas dome pagaidām mehāniski naudu Rīgas Dzemdību nama algu jautājuma risināšanai nepiešķirs, jo tas nebūtu pareizi no sistēmas viedokļa. «Situācija Dzemdību namā nav atraujama no situācijas nozarē, līdz ar to nebūtu pareizi piedāvāt kādu īpašu risinājumu atalgojuma palielināšanai tieši šai ārstniecības iestādei,» pēc tikšanās teica N. Ušakovs. «Mēs varētu teorētiski un praktiski uzņemties apmaksāt kādus Dzemdību nama izdevumus, un slimnīca naudu novirzītu atalgojumam, bet - kas šajā situācijā notiktu Stradiņos - arī tur tad valstij būtu nepieciešams iejaukties un pieņemt tādu pašu lēmumu finansēt izdevumus, lai situācija veidotos godīga. Problēma nebūtu, kādus izdevumus apmaksāt, bet ir nepieciešams izveidot vienotu sistēmu, lai nodrošinātu mediķiem atbilstošu atalgojuma kāpumu situācijā, kad tiek palielināts tarifs par dzemdību palīdzību.» Rīgas dome gaidīs risinājumu piedāvājumus no Veselības ministrijas un būs gatava sniegt visu nepieciešamo atbalstu jautājuma risināšanai, kas būs nepieciešams tieši no pašvaldības.

Veselības ministre A. Čakša pagaidām kā risinājumu redz esošā tarifa pārskatīšanu - Dzemdību nams papildus piešķirto naudu tarifa palielinājumam esot sadalījis atbilstoši normatīvajiem aktiem (tātad - formāli viss ir pareizi izdarīts), taču ārstniecības iestāde varējusi, un tas arī bijis jādara - lielāku daļu novirzīt tieši speciālistu atalgojumam. Rīgas Dzemdību nama ārsti - dzemdību speciālisti un vecmātes - ir pieprasījuši dubultot samaksu par stundas darbu, šādu prasību izvirza arī P. Stradiņa slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie, savukārt Liepājas reģionālās slimnīcas mediķi ir nosūtījuši vēstuli Veselības ministrijai, kurā aicina nodrošināt adekvātu darba samaksu dzemdniecības nozarē strādājošajiem. Pēc ministres teiktā, varētu mainīt sistēmu kopumā, proti, atalgojuma komponenti nodalot no tarifa, jo, piemēram, par dzemdībām tiek maksāts pēc fakta, un, samazinoties dzemdībām, finansējums sarūk. Tas ietekmē arī atalgojumu, kas nav pareizi. «Atalgojuma jautājums ir sāpīgs visā medicīnā, un Dzemdību nams to īpaši aktualizējis,» atzina A. Čakša. «Taču, kamēr veselības nozarei nebūs nepieciešamie 12 procenti no budžeta izdevumiem, runāt par būtisku algu kāpumu ir sarežģīti.» Lai atrisinātu mediķu algu jautājumu, nākamā gada budžetā papildus nepieciešami 150 miljoni eiro.