Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

EP izvērtēs Latvijas tiesu sistēmu

© F64

Tiesu administrācijas (TA) direktors Edvīns Balševics šodien parakstījis līgumu ar Eiropas Padomi (EP), kas paredz novērtēt Latvijas tiesu sistēmu ar mērķi uzlabot tās efektivitāti.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja TA, EP veiktais novērtējums veido daļu no Latvijas tieslietu sistēmas novērtējuma, kura veikšanu pagājušajā nedēļā apstiprināja valdība. Līdz ar tiesu jomas izvērtējumu paredzēta pētījumu veikšana komerctiesību un maksātnespējas jomās.

Šodien parakstītais līgums paredz, ka EP Komisija tiesu efektivitātei (CEPEJ) padziļināti novērtēs Latvijas tiesu darbību, tiesu administrēšanu, kā arī to institūciju iesaisti, kas piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē.

Kā ziņots, līdz nākamā gada beigām paredzēts veikt Latvijas tieslietu sistēmas novērtējumu, tā secinājumus izmantojot kā bāzi konkrētu reformu plānu sagatavošanai un normatīvo aktu iespējamiem grozījumiem.

Novērtējums ietvers neatkarīgu analīzi attiecībā uz Latvijas tiesu sistēmas darbību, kā arī rekomendācijas tās iespējamai pilnveidei un modernizācijai. Secinājumi tiks izmantoti kā bāze konkrētu reformu plānu sagatavošanai, kā arī normatīvo aktu iespējamiem grozījumiem.

Paredzēts, ka novērtējums tiks sadalīts trīs patstāvīgos pētījumos, proti, tiesu sistēmas novērtējums, maksātnespējas regulējuma novērtējums un komerctiesību regulējuma novērtējums saistībā ar tā piemērošanu sniegto pakalpojumu, kā arī strīdu risināšanas vides novērtējums.