Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Bēgļiem nebūs jāmaksā nodeva par ceļošanas dokumentiem

© SCANPIX

Valdība šodien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz bēgļa vai alternatīvo statusu ieguvušas personas atbrīvot no valsts nodevas par ceļošanas dokumenta un uzturēšanās atļaujas izsniegšanu.

Iekšlietu ministrija (IeM) gan norāda, ka jaunā kārtība attieksies tikai uz tiem gadījumiem, kad ārvalstnieki šos dokumentus saņems pirmo reizi.

Aptaujājot bēgļus un alternatīvo statusu ieguvušās personas, ministrija secinājusi, ka lielākā daļa personu pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas saskaras ar problēmām iegūt naudu valsts nodevas par ceļošanas dokumenta un uzturēšanās atļaujas izsniegšanu samaksai, kas savukārt paildzina šo dokumentu saņemšanas laiku un personu uzturēšanās laiku patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, kā arī var radīt citus riskus.

Turklāt minēto dokumentu noformēšanai ir būtiska nozīme tālākām personas iespējām integrēties sabiedrībā, reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā, sākt darba attiecības un piedalīties sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumos, kā arī uzsākt patstāvīgu dzīvi ārpus patvēruma meklētāju izmitināšanas centra vai Valsts robežsardzes patvēruma meklētāju izmitināšanas telpām, norāda IeM.

Personu apliecinošs dokuments ir nepieciešams arī, lai atvērtu privāto bankas kontu, kas ir viens no nosacījumiem pabalsta bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu saņemšanai, kā arī patstāvīgas dzīves uzsākšanai.