Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Koalīcija neplāno nepilsoņiem atvieglot pilsonības iegūšanas procesu

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Valdošās koalīcijas politiķi pašlaik neplāno aktualizēt diskusiju par pilsonības iegūšanas atvieglošanu nepilsoņiem.

Lūgts komentēt Igaunijas premjera Jiri Ratasa izteikumus saistībā ar nepilsoņiem, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem sacīja, ka nākamajā Eiropadomes sanāksmē varēs Ratasam pajautāt par to.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķis Jānis Dombrava sacīja, ka Igaunija premjera nostāja "ir pārsteidzīga", turklāt tā apdraud Igaunijas pozīcijas daudzos jautājumos.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns pauda, ka pašlaik nav plānu veikt nozīmīgas korekcijas saistībā ar nepilsoņu jautājumu, jo nostāja tajā nav mainījusies - "pilsonība nav dāvana, bet konkrētas personas skaidra nostāja kļūt par pilsoni".

Kā ziņots, drīzumā par iniciatīvu, kas paredz balsstiesību piešķiršanu Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, gaidāmas noklausīšanās divās komitejās, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

Iepriekšējos sasaukumos nepilsoņu situāciju EP aktualizēja Latvijas Krievu savienības poiitķe Tatjana Ždanoka, bet tagad šo ieceri atbalsta arī EP deputāts Andrejs Mamikins (S), ka arī Igaunijas eiroparlamentāriete Jana Toma.

Toma pārstāv Igaunijas premjerministra partiju un apgalvo, ka šajā jautājumā viņa baudot arī Centra partijas atbalstu. Raidījums vērsās Igaunija premjera Jiri Ratasa birojā, lūdzot skaidrot, vai kaimiņvalsts valdības vadītājs atbalsta savas partijas biedres aktivitātes EP. Ratasa pārstāvji gan nepauda tik striktu nostāju, tomēr Igaunijas valdības vadītājs vēloties atvieglot nepilsoņu iespējas iegūt pilsonību, lai viņi beigu beigās varētu piedalīties gan nacionālajās, gan EP vēlēšanās.

"Premjerministrs uzskata, ka mūsu sabiedrībā ir nepieciešamas publiskas diskusijas par vienkāršāku pilsonības iegūšanas veidu bezvalstniekiem, bet pašlaik mums šajā jautājumā nav politiskas vienprātības. Iegūstot Igaunijas pilsonību, viņiem būtu iespēja balsot Igaunijas un EP vēlēšanās," teikts Igaunijas premjera biroja atbildē.