Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

UZMANĪBU: Brīdina par ārkārtīgi bīstamu izaicinājumu jauniešu vidū Latvijā

© Ekrānšāviņš no video

Jauniešu vidū Latvijā izplatījusies kārtējā bīstamā spēle. Šoreiz jaunieši sociālajos tīklos dižojas ar tā dēvētā "sāls un ledus izaicinājuma" paveikšanu. Kamēr jauniešiem tas, iespējams, varētu šķist varoņdarbs, tikmēr mediķi brīdina- bīstamā spēle var radīt neatgriezeniskus asinsvadu, muskuļu un dziļāko audu bojājumus.

"Sāls un ledus izaicinājums" radās pirms vairākiem gadiem. Ta laikā bērni saujā, vai pie kādas citas ķermeņa daļas piespiež sāli un ledu. "Uzvarētājs" ir tas, kurš spēj ilgāk paciest sāpes.

Pediatre Gunta Laizāne norāda, ka sāls un ledus kombinācijā veidojas ķīmiska reakcija, kurā attīstās austums līdz pat -17 grādiem. Lai gan Latvijas slimnīcās pagaidām nav reģistrēti gadījumi, kad kāds pēc šī izaicinājuma vērsies pie mediķiem pēc palīdzības, internetā ievietotie materiāli ir skaidrs pierādījums tam, ka šāda veida "rotaļas" bērniem var beigties ļoti nepatīkami. Arī pediatre sarunā ar "900 sekundēm" uzsver, ka šī ledus un sāls kombinācija var radīt nopietnas sekas- var būt nejūtīgi ādas rajoni, muskuļu un asinsvadu bojājumi, dziļāko audu struktūras bojājumi.

Portāls nra.lv sazinājās ar jaunieti, kurš jau pirms trim gadiem pamēģinājis šo bīstamo izaicinājumu. Zēns atklāj, ka to izdarījis 15 gadu vecumā. Izaicinājuma izpildes brīdī sajūtas neesot bijušas patīkamas- bijusi dedzinoša sajūta, likās, ka no rokas nonāks āda. Izaicinājuma sekas bija jūtamas ļoti ilgi- brūce ilgi dzijusi, tā bijusi izteikti tumša.

Centra "Dardedze" psiholoģe Daina Dziļuma sarunā ar LNT žurnālistu sniedz padomu arī vecākiem, kuru bērns ir ko tādu mēģinājis. Viņa norāda, ka nekādā veidā nevajag bērnu mēģināt sodīt, bet gan izrunāties un parādīt, ka vecāki ir ieinteresēti viņam palīdzēt. Turklāt būtu arī ieteicams aktīvi sekot līdzi tam, ko jaunieši un bērni dara interneta vidē.

Arī mediķī aicina, ja ir redzams, ka pēc izaicinājuma veiktie bojājumi paši no sevis nepāries, nekavējoties meklēt speciālistu palīdzību.