Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas delegācija mēģina radīt iespaidu par atkusni Krievijas – Latvijas attiecībās

© F64

Uz Rīgu šonedēļ bija atbraukusi Krievijas delegācija, ko vadīja Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. To uzņēma Rīgas mērs, zemkopības un arī ekonomikas ministrs, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palāta ir sena šīs valsts uzņēmēju organizācija, kas radusies vēl padomju gados. Tā ir cieši saaugusi ar valsts varu, tās vadībā parasti ir ietekmīgi politiķi. Ilgus gadus palātu vadīja bijušais Krievijas izlūkdienesta vadītājs, ārlietu ministrs un premjerministrs Jevgēņijs Primakovs.

2011. gadā pēc Primakova aiziešanas pensijā par Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas prezidentu kļuva viņa vietnieks Sergejs Kotirins, bijušais komjaunatnes darbinieks. Viņš šobrīd ir arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina paspārnē esošās Ekonomiskās padomes loceklis.

Tirdzniecības un rūpniecības palātas vadībā ir arī ģenerālis Vladimirs Straško, bijušais Iekšlietu ministra vietnieks, strādājis arī citos ietekmīgos valdības amatos. Šobrīd viņš ir Krievijas valdības komisijā, kas risina noziedzības profilakses jautājumus.

Abi šie Krievijas sabiedriskie darbinieki šonedēļ vadīja Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas delegāciju Rīgā. Delegācijai ieradās trešdien un uzturējās divas dienas. Šis brauciens neesot bijusi Latvijas puses iniciatīva.

Tieši pirms šīs delegācijas Krievija Latvijas eksportētājiem vēl vairāk piegrieza skābekli. Valdības aģentūra Rosseļhoznadzor izslēdza 21 Latvijas uzņēmumu no to uzņēmumu saraksta, kam tiesības eksportēt produkciju uz Krieviju. Tomēr Tirdzniecības un rūpniecības palātas vadītājs Kotirins atbrauca ar labām ziņām, ka atradīs risinājumus, lai Latvijas biznesam Krievijā klātos labi. Uz publisko pasākumu Latvijas Universitātē bija uzaicināts bijušais Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Andris Bērziņš. Viņš palīdzēja lauzt ledu abu valstu attiecībās.

Andris Bērziņš, eksprezidents: Skaidrs ir viens - ja Latvija tiešām neatzīs, ka tā ir pietiekoši stipra, lai tā varētu droši rīkoties, mums arī tā nākotne ir pašvaka. Ja mēs nespēsim nodrošināt labas attiecības ar saviem kaimiņiem uz austrumiem, mums nav cerību uz investīciju pieaugumu. Pats galvenais ir, ko cilvēki domā. Cilvēkiem ir pietiekami daudz varas pāri varai, lai pārliecinātu tos, kas ir pie varas, uz kuru pusi iet un kā būt. Esmu par to pārliecināts un pats centīšos pielikt visas pūles, izmantojot savus iepriekšējos sakarus, lai situācija uzlabotos.

Sanākušajiem Latvijas uzņēmējiem un sabiedriskajiem darbiniekiem Krievijas delegācijas vadītājs demonstrēja Jevgēņija Primakova piemiņas filmu, kur cita starpā tika slavēta Krimas okupācija. Filma izsauca Latvijas Universitātes rektora un eksprezidenta aplausus.

Rīgas mērs ar Krievijas delegāciju esot runājuši par attiecībām ar Tatarstānu. Aprīlī Ušakovs parakstīšot Rīgas un Tatarstānas galvaspilsētas Kazaņas sadarbības līgumu, kas sola papildu investīcijas no Krievijas un jaunas kravas brīvostai.

Vizīti delegācija noslēdza, tiekoties ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu un zemkopības politisko pārraugu Jāni Dūklavu. Ašeradens sākotnēji vēlējās noslēpt savu tikšanos ar Krievijas uzņēmēju pārstāvjiem. Dūklavs, tieši pretēji, ar jaunajiem sakariem Krievijā lepojās.

Jānis Dūklavs, zemkopības ministrs (ZZS): Mēs izteicām savas vēlmes attiecībā uz zivju produkciju, tanī skaitā uz šprotēm, palūdzām, lai tirdzniecības un rūpniecības kamera no Latvijas puses arī piedalās un aizsūta tādu pašu vēstuli, kā mums prasīja Krievijas attiecīgais dienests. Pārtikas veterinārais, ko ir aizsūtījis mūsu pārtikas veterinārais dienests par garantijām par produkcijas kvalitāti. Nu, mūsu tirdzniecības un rūpniecības kameras kolēģi, kas te piedalījušies, šodien piekrita, ka viņi tādu atbalsta vēstuli uzrakstīs un savukārt, viņu kolēģis Krievijas pusē bija gatavs ar Dankverta kungu šo jautājumu pārrunāt.

Politologs Andis Kudors pirms mēneša notikušajā Latvijas ārpolitikas institūta gadagrāmatas prezentācijā minēja, ka Krievijai ir būtiska sankciju atcelšana un tā cenšas ietekmēt Rietumeiropu, izmantojot baltiešu cerības uz sankciju atcelšanu. Arī eksprezidents Bērziņš saprot, ka Krievijas Tirdzniecības palātas delegācija, iespējams, pilda Krievijas valsts uzdevumu.