Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brigmanis: Jābūt garantijai, ka RPIVA filiāles netiks slēgtas

© F64

Augstā līmenī jāsniedz garantijas, ka pēc Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) pievienošanas Latvijas Universitātei (LU) nākotnē netiks likvidētas akadēmijas filiāles, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, piebilstot, ka šādas garantijas varētu apliecināt valdības protokollēmumā.

Brigmanis sacīja, ka ir ticies gan ar RPIVA vadību, gan ar augstskolas Kuldīgas filiāles vadību, un galvenās bažas tikušas paustas par to, ka LU nekad neesot bijusi ieinteresēta filiāļu saglabāšanā. Līdz ar to Kuldīgas filiāles pārstāvjiem neesot pārliecības, ka viņi netiek mānīti ar solījumiem par filiāles saglabāšanu, jo reģionālā struktūra sākotnēji varētu tikt saglabāta, bet likvidēta nākotnē, skaidroja politiķis.

Tāpat ZZS līderis norādīja, ka joprojām nav dzirdējis labus argumentus par labu RPIVA reorganizācijai, bet tā vietā redzams, ka augstskolas pārstāvji, tajā skaitā studenti, protestē pret šo ieceri. "IZM vajadzētu sniegt spēcīgākus argumentus, bet izskatās, ka viņi to netaisās darīt, bet ir nolēmuši turpināt virzīties tālāk ar attiecīgo ieceri," sacīja Brigmanis.

ZZS ministri jautājumā par RPIVA pievienošanu LU lems atkarībā no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uz valdības sēdi sagatavoto dokumentu satura, pauda Brigmanis. Pirms tam pašlaik nav iespējams pateikt, kādu nostāju šajā jautājumā varētu paust politiskā spēka ministri, piebilda Zaļo un zemnieku savienības vadošais politiķis.

Iepriekš politiķis bija norādījis, ka ZZS ietilpstošā Latvijas Zemnieku savienība neatbalsta RPIVA reorganizāciju.

Kā ziņots, IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā norāda ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

IZM solījusi, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Augstākās izglītības padome vakar vienojās par pozīciju RPIVA reorganizācijas jautājumā, nolemjot neiebilst pret akadēmijas reorganizācijas procesa turpināšanu. Tikmēr Latvijas Studentu apvienība vienojusies neatbalstīt augstskolas likvidāciju.