Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Premjers: ASV aicinājums palielināt izdevumus aizsardzībai nav vērtējams kā pārmetums Latvijai

© Romāns Kokšarovs/ f64 photo agency

ASV aizsardzības ministra Džeimsa Matisa aicinājums NATO valstīm palielināt izdevumus aizsardzībai nav vērtējams kā pārmetums Latvijai, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis aģentūrai LETA uzsvēra, ka Latvija ir apņēmusies palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta 2018.gadā.

Valdības vadītājs arī sacīja, ka šis ASV brīdinājums attiecināms bloka valstīm kopumā, jo ir vairākas dalībvalsts, kas neizpilda ieteikumu veltīt aizsardzības tēriņiem 2% no IKP, turklāt to izdevumi ir vēl zemāki nekā Latvijai.

Kā ziņots, ASV aizsardzības ministrs Matiss trešdien brīdinājis NATO dalībvalstis, ka Vašingtona "ierobežos savas saistības" aliansē, ja tās nepalielinās savus aizsardzības izdevumus.

"Amerikāņu nodokļu maksātāji vairs nevar panest neproporcionālu daļu no Rietumu vērtību aizsardzības," teikts Matisa paziņojumā saviem NATO kolēģiem.

Iepriekš trešdien Matiss paziņoja, ka NATO "joprojām ir fundamentāls pamats Savienotajām Valstīm un visai transatlantiskajai kopienai, kurā mēs kopīgi esam saistīti".

Tikai piecas no NATO dalībvalstīm izpilda alianses ieteikumu aizsardzībai veltīt ne mazāk kā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) - tās ir ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija. Latvija, tāpat kā Lietuva, apņēmusies šo līmeni sasniegt nākamgad.